A DOOM még számológépen is elfut

Napjaink egyre fejlettebb mobil eszközei páratlan képességekkel rendelkeznek. Emlékszem, annak idején, amikor először játszottam az id Software sikerjátékával, a DOOM-mal, mennyire lenyűgözött a program szépsége. Manapság már komoly, 3D-s játékok megjelenítésére is képesek még a legszerényebb képességekkel bíró eszközök is.

Metal Gear Solid Techdemo egy Gameboy Advance-on futtatva.

Akkor kezdtem el az első komolyabb beruházást eszközölni a meglévő 286-os gépem felújítására (Vettem egy 386-os alaplapot, egy Intel 386 DX40-es CPU-val, 80387 matematikai társ-processzorral és 4MB RAM-mal). Igaz, akkor még csak monokróm monitoron élvezhettem a játékot, mert a színes VGA készülékek még nagyon drágák voltak (Akkoriban átlag 20K volt egy havi fizetésem, a jobb minőségű színes monitorok pedig 50K-tól indultak).

Manapság azonban már egy számológép is elég a program futtatásához. Íme itt egy videó, amin egy Texas Instruments Nspire grafikus kijelzős kalkulátoron láthatjuk futni a DOOM-ot. A készítő szerint valamivel több, mint egy percig bírta a készülék, utána lefagyott. De egy számológépről ez is szép teljesítmény.

Azóta történt