DFC: a PS3 jövőre megelőzi az Xbox 360-at

Az előző generációs konzolokból immáron több, mint 180 millió talált gazdára - köszönhető ez első sorban a PlayStation 2 mindent elsöprő teljesítményének -, a DFC szerint azonban ez a rekord 2012-re megdölhet: számításuk szerint a Wii, az Xbox 360 és a PlayStation 3 összeladásai ekkorra érik el ezt a mennyiséget.

A 2007-es évben a videójátékipar minden eddiginél komolyabb pénzügyi adatokat mutathatott fel, és érdekes, hogy a DFC az Egyesült Államok gazdasági megingása ellenére is azt jósolja, hogy az idei évben újabb rekordot könyvelhetünk el. Feltételezésüket arra alapozzák, hogy a növekvő üzemanyagárak arra késztethetik az embereket, hogy azok inkább otthon maradjanak és játsszanak.

Arra a kérdésre, hogy a generáció végén melyik konzol rendelkezik majd a legnagyobb installált felhasználóbázissal, egyértelműen a Wii-t adták meg válaszul, ám szerintük a másik két konzol is igen komoly tábort tudhat majd maga mögött. Per pillanat a legkeresettebb Wii cím természetesen a Wii Fit, olyannyira, hogy az Egyesült Államokban jelenleg nem is igazán lehet belőle találni a boltokban. A 2008-as egyéb iránt különösen remek év lehet a Wii számára: a DFC szerint a Nintendo konzolja új rekordot állíthat fel az egy év alatt eladott konzolok mennyiségét illetően. Érdekes egyébként, hogy a generáció legnagyobb címei inkább a másik két gépre jelentek meg: a Halo 3 és a Gears of War az Xbox 360 játékkínálatát erősítette, míg a Metal Gear Solid 4 személyében hamarosan a PlayStation 3 is komoly blockbustert kap, nem beszélve a most debütált multiplatform Grand Theft Auto IV-ről. Éppen ezért a third-party kiadók számára sokkalta fontosabb ezen két masina versenyfutása.

Térjünk is át erre a témára: a további sorrendet illetően úgy számolnak, hogy a PlayStation 3 2009-ben megelőzi az Xbox 360-at, és végül egy nagyon erős második helyet fog szerezni a Wii mögött. A Microsoft gépe az egy éves előny, és néhány igencsak komoly cím megjelenése ellenére nem tudott akkora előnyt kidolgozni a Sony konzoljával szemben, hogy az hosszú távon kitartson, mára pedig úgy tűnik, hogy a PlayStation 3 némileg magára talált - az idei évben egyelőre mindhárom régióban jobban teljesít riválisánál. A Halo 3 például a sokmilliós eladások ellenére az Xbox 360 iránti keresletet túlságosan komoly mértékben nem dobta meg, ráadásul érdekes adat, hogy a gép hiába ad első sorban az akciójátékoknak otthont, a vásárlók nagyjából 80 százaléka nem játszik FPS-ekkel. Ezen zsáner egyébként a DFC szerint továbbra is első sorban a Microsoft konzolján fog dominálni, hiszen a stílusbeli címek átlagosan nagyjából másfélszer jobban fogynak Xbox 360-on, mint PlayStation 3-on, és háromszor olyan jól, mint Wii-n.

A jósolgatás legnagyobb bizonytalansági faktora az, hogy a következő generációs gépek milyen hatással lesznek a mostaniak eladásaira. A DFC úgy gondolja, hogy az új konzolok valamikor 2011 és 2013 között debütálhatnak, ám ez a téma még rengeteg, egyelőre megválaszolhatatlan kérdést tartogat: "milyan hamar jön ki a Nintendo az új géppel, miközben a Wii ennyire sikeres? A Microsoft vajon továbbra is a piacon marad a vereségeket követően? A Sony tényleg komolyan gondolja a PlayStation 3 tíz éves életciklusát? Az új gépek vajon csupán a régiek továbbfejlesztett változatai lesznek, néhány új funkcióval és szolgáltatással?" - áll az elemzésben.

A DFC minden konzolra kidolgozott egy modellt, amely az aktív felhasználóbázisra, valamint az egy gépre jutó eladott játékok mennyiségére koncentrál. Ezek szerint az Xbox 360 esetében a hardver-szoftver arány rendkívül erős, ám a másik szempontot figyelembe véve már annyira nem áll jól, leginkább a korai technikai problémák miatt. A Wii már valamelyest kisebb aránnyal számolhat az egy gépre jutó eladott szoftvereket illetően, és a már nem használt konzolok mennyisége is nagyobb az átlagosál. Utóbbi szempontból az elemzés szerint a PlayStation 3 áll a legjobban: a Sony konzoljának a legnagyobb az aktív felhasználóbázisa (az arányokat tekintve persze), ráadásul a hardver-szoftver arány szerintük hosszú távon nagyon erős lehet - olyannyira, hogy előrejelzésük alapján a szoftvereladások tekintetében a PlayStation 3 2012-ben meg fogja előzni a Wii-t.

Az elemzés végül azzal zárul, hogy konzolok ide vagy oda, a 2007-es év a handheld-eké volt: a Sony három masinája közül a PlayStation Portable fogyott a legjobban, míg a Nintendo DS sorban döntögeti a különféle rekordokat. Ha pedig a bevételeket akarjuk első sorban a szem előtt tartani, akkor a legnagyobb platform a PC volt a tavalyi évben - feltéve, ha az online szolgáltatásból befolyó pénzeket is beleértjük. Mindez persze továbbra sem halványítja el azt a tényt, hogy 2007 az összes fronton rekordokat hozott - 2008 pedig még ennél is erősebbnek ígérkezik.