A Gears of War dizájnere szerint rosszul jártunk az engedményekkel

Az egész internet a Microsoft legújabb, XBOX One-nal kapcsolatban bejelentett változtatásainak lázában ég. Legjobban kétségtelenül a felhasználók örültek, hiszen amennyiben nem engedélyezik a használt játékok futtatását az új generációs konzolokon, sokan lemondták volna esetleges előrendelésüket. A Sony tette meg először ezt a lépést és nem sokkal az ő bejelentésük után már több fórumon lehetett olvasni olyan megjegyzéseket, miszerint inkább a PS4 mellett döntenek, hogy játszani tudjanak használt programokkal.

A Gears of War játékok dizájnere, Cliff Bleszinski azonban korántsem ilyen derűlátó: elmondása szerint a Sony és a Microsoft döntése, miszerint engedélyezik a használt játékok futtatását konzoljaikon, legalább annyira hátrányos a játékosok számára, mint amennyire előnyösnek tűnik. Szerinte ugyanis ez az első lépés a játékok totális apokalipszisa felé, hiszen így várhatóan újabb stúdiókat fognak bezárni és lényegesen több PC-re és mobileszközökre készített program fog megjelenni, mint eddig.

Legjobban viszont az nem tetszik neki, hogy így nem a fejlesztők fognak a hosszú évek során kemény munkával elkészített játékaik minden eladott példánya után pénzt látni, hanem az olyan, használt játékok kereskedelmével is foglalkozó üzletek, mint például a GameStop. Ugyanakkor a kiadók ezzel szemben találnak majd módot arra, hogy profitot termeljenek, mégpedig egyre több és több DLC kiadásával.

Cliff Bleszinski azt is hozzátette, hogy így a lemezes formában terjesztett játékoknak is lassan leáldozik, hiszen a digitális disztribúciós platformokon egyre több, "extra feature"-rel ellátott példányokkal igyekeznek majd a kiadók a vásárlókat elcsábítani, hiszen az accounthoz kötődő játékokat a felhasználók nem adhatják tovább. A játékosok pedig felkészülhetnek a mikrotranzakció és hasonló megoldások egyre szélesebb körben való elterjedésére.

Végezetül hozzátette, hogy nem a játékosok érdekében - "az ő nyafogásuk hatására" - döntött úgy a Microsoft, ahogy. Ennek egyedül a Sony az oka, senki más. - jelentette ki egy CVG-nek adott interjújában.

Azóta történt

Előzmények