New Star Soccer bemutató (Android, iOS)

Az NSS nem egy új játék, olyannyira nem, hogy PC-n például 2003-ban már elérhető volt. Amit azonban Androidra és iOS-re csináltak, az több ponton más és roppant szórakoztató. Rögtön kezdjük azzal, hogy igen, ez egy focis játék és nem, nem egy csapatot kell irányítgatni, hanem mindent annak rendelünk alá, hogy a saját karrierünket építgessük. Ami roppant sokféle módon történhet, ám nem okvetlenül az a célravezető, ha megpróbálunk minél több gólt lőni. Sőt.


[+]

Nyilván úgy indul a játék, hogy 16 évesek vagyunk, van egy darab nevünk, néhány doboz energiaitalunk és elkezdjük valami csoffadt csapatban rúgni a bőrt. Ha mondjuk azt választjuk, hogy a nemzetiségünk magyar, akkor az NB II-ben startolunk, mondjuk a Szeged csapatában, ahol még a stadiont sem újították fel...


[+]

Szóval itt állunk a karrierünk kezdetén és különböző mutatók jelzik, hogy mennyire vagyunk boldogok, illetve mennyire frankó az életstílusunk. Előbbit a főnökkel, a csapattal és a szurkolókkal való viszonyunk alakítja ki, utóbbit pedig az, hogy miket vásárolgattunk össze magunknak. Ezek lehetnek luxustárgyak, járművek és ingatlanok, őrületesen idétlen dolgok vannak a listák drágábbik végén, mint a saját tank, vagy a bevásárlóközpont birtoklása. Ezek több ezer pénzbe kerülnek, ehhez képest a kezdő fizetésünk kábé 2 pénz meccsenként, plusz 1 a gólokért. És figyelnünk kell arra is, hogy mennyi energiák van (ha kevés, akkor kikerülünk a kezdőből), meg arra is, hogy mennyit tréningezünk, hogy ügyesebbek legyünk. Ez szintén energiát vesz el két meccs között, ezen kívül javíthatjuk a kapcsolatunkat a főnökkel, a csapattal, a szurkolókkal, a szponzorokkal (akik néha kötnek velünk szerződést, ha jók vagyunk), illetve a játék ezen szakaszában még nem létező barátnőnkkel. Ez is szippant energiát, néha különösen szemét módon döntenünk kell, hogy mondjuk elmegyünk-e a csapattal bulizni, ami miatt a főnökünkkel romlik a viszony és ha balszerencsések vagyunk, akkor rosszul lépünk és visszaesik mondjuk a lövőerőnk mutatója is.


[+]

Pénzt kaphatunk a meccsek után (épp csak a túléléshez elég), a szponzoroktól (fillérek), illetve mehetünk szerencsejátékozni, ahol blackjack, rulett, félkarú rabló és lóverseny alkotja a repertoárt. Jól el lehet verni itt is a pénzt. Pedig zseton az kell, mert drága az energiaital (amit ládányi mennyiségben fogunk fogyasztani), drágák a luxuscikkek, illetve érdemes mindig szerződnünk egy ügynökkel és egy edzővel, hogy kicsit több pénzt és energiát szerezzünk a meccsek után. Plusz pénzbe kerül a cipő is, minél többe, annál több extra képességi-pontot kapunk, a drága csukák pedig tudnak trükköket is (mint a csavarás lehetősége).


[+]

Na, ennyi alapozás után kezdjünk focizni. A meccset nem is látjuk, csak egy eseménylista pörög (kapufa, védés, gól, szabadrúgás, ilyesmi), ha hozzánk kerül a labda, akkor viszont egy felülnézeti képet látunk, ahol lokalizálhatjuk a csapattársainkat, vagy passzolunk, vagy — ha a kapuhoz közelebb vagyunk — akkor rá is lőhetjük a zsugát. Illetve néha négy ellenfél vesz minket körül, köztük kis, pöcögtető mozdulatokkal át lehet vinni a labdát, hogy ezt sikeresen abszolválva újfent passzolhassunk, vagy lőhessünk. Ha kezdünk jók lenni, akkor végezhetjük mi a szögletet, a szabadrúgást és a büntetőt is. A trükk a dologban, hogy az a fránya labda mozog. Ha kiválasztottuk, hogy merre fogjuk továbbrúgni (kapura, vagy csapattárshoz), akkor jön egy guruló / repülő labda és azt kell a megfelelő időben a megfelelő ponton megérinteni, hogy abszolváljuk a rúgást, nyilván ha alul érünk hozzá, akkor ívelődik, ha felül, akkor laposan megy, ha pedig oldalt, akkor csavarodik. Nem olyan baromi egyszerű, főleg, ha fejmagasságban jön.


[+]

Ha bemegy, akkor gól — szól az örökérvényű igazság, ha nem megy be, akkor ideges lesz mindenki (főnök, csapat, szurkolók), ha passzolunk, akkor azt egy csapattárs még rárúghatja és a gólpasszért is jár a credit, de ezt is el lehet rontani. Ha nagyon ótvarul játszunk, akkor le is cserélnek, ha viszont jól, akkor növekszik a szintünk, lehet menni új szerződésért kuncsorogni. Játék közben lehetünk defenzívek és támadók, illetve a beletett energiát is állíthatjuk, ha esetleg tartalékolni akarunk, vagy pont vesztésre állunk és többet szeretnénk labdához jutni. Ez egyébként attól is függ, hogy a csapattársakkal milyen a viszony, ha utálnak, akkor nem adnak labdát.


[+]

Jönnek a meccsek egymás után, a szezon felénél országon belül eligazolhatunk (ha sikerrel járnak a kissé szerencsejátékra hajazó tárgyalások), szezon végén pedig bárhova igazolhatunk, ahová a szintünk alapján beférünk. Ha nagyon jók vagyunk, akkor lehetünk csapatkapitányok (ilyenkor tudjuk utasítgatni a többieket, hogy passz előtt merre fussanak), illetve beválogatnak a nemzeti keretbe is, aztán jönnek a VB és EB selejtezők. Meg persze van kupa, van BL, EL, úgyhogy meccshiányunk nem lesz.


[+]

No, ez így nagyjából kerek, viszont elég lassan jut előre az ember a ranglétrán, úgyhogy elhintek néhány hintet. Egyrészt néha meccs előtt megtalál egy forma, hogy fizet egy, a fizetésünkhöz képest jelentékeny összeget, ha a meccset direkt elbukjuk. Ez sosem derül ki, szóval fogadjuk el az ajánlatot, maximum nyerünk, az sem rossz. Másrészt ha hamar akarunk topligába kerülni, akkor az első szezon végén próbáljunk már egy olyan csapathoz igazolni, ami angol, olasz, német másodosztály, szerencsés esetben éppen feljutott első osztály. Kutyaütők a saját ligájukban, de ez nem baj, ha ott is termelünk gólokat, akkor a szezon felénél van esélyünk, hogy egy topcsapatba igazoljunk. Ott meg már van BL, meg ilyesmi.


[+]

De pénzünk ettől még mindig kevés lesz, mert ahogyan nő a szintünk és a fizetésünk, úgy lesz egyre drágább az energiaital, a cipő, az edző és az ügynök is. Úgyhogy elárulom a tutit, amivel 26 éves korra ki lehet maxolni a játékot, ha azért nem vagyunk totál falábúak (illetve esetünkben fakezűek). Gyorsan igazoljunk valami normális ligába és harcoljunk ki egy olyan fizetést, amivel el lehet lébecolni. Tökmindegy, ha nem szeretnek a csapattársak, meg a főnök, meg nem is játszunk sokat, a fizut megkapjuk, energiaitalra ne költsünk, spóroljunk össze 700 pénzt és vegyünk egy istállót. Aztán pedig pár lovat, de három csillagosnál ne adjuk alább (aztán lehet őket fejleszteni) és minden második meccs után tökre ingyen elindíthatjuk egy versenyen a lovainkat, amik vagy nyernek, vagy nem, de egy győzelem az 100 pénzt ér. Egy ideig fókuszáljunk arra, hogy ebből még több lovunk legyen, aztán amikor már körönként összerohannak 500-800 pénzt, akkor nem lesz több nehézség, energiaitalból olyat vegyünk, ami a képességeinket és a kapcsolatainkat is javítja, legyen meg a legfrankóbb cipő és kezdjünk el mindent megvenni. Előbb-utóbb lesz barátnőnk és közben a fejlesztett képességeinknek, a folyamatos energiaellátásnak és a frankó csukának hála a pályán is egyre jobbak leszünk. Innentől pedig csak idő kérdése, hogy mi legyünk a világ legjobb játékosa választáson az elsők. De addig is roppant jó szórakozás és időtöltés a New Star Soccer, ami nem úgy focis játék, mint a FIFA, hanem tök máshonnan közelíti meg ezt a területet.