Legacy of Solitaire 3D bemutató

Pasziánsz. Nem tudom, ki hogy van vele, de számomra ez sokáig az a furcsa játék volt, amit idősebb hölgy ismerősök játszottak önmaguk szórakoztatására, és az egyszemélyes kártyajáték koncepciója kölyökkoromban valahogy elég furcsának tűnt. Aztán felfedeztem a játékot (igazából egy variánsát, a klondike-ot) Windowson, ahol idén 25 éves évfordulóját ünnepli a virtuális változat, így nem kis szentimentális értékkel bír azok számára, akik nem ma (és nem tegnap) kapcsolódtak be a számítógépes világba.


[+]

Aztán, ahogy a hardverek és a számítógépes játékok mind tovább fejlődtek, pasziánsz vagy solitaire egyre inkább kuriózummá vált, egészen addig, amíg a mobiltelefonok el nem jutottak a régi gépek hardvereinek szintjére, és az érintőképernyővel máris visszatérhetett a kártyajáték a köztudatba. Ma egy magyar fejlesztésű pasziánsz variánst mutatunk be, amely szórakoztató köntösbe csomagolja az egyébként egyáltalán nem könnyű játékot, ahol egy-egy kritikus lépéssel saját magát tudja nehéz helyzetbe hozni az ember. A Legacy of Soliaire 3D-t a BitHammer Games gárda tette le az asztalra, pontosabban tette fel aGoogle Play Áruházba itt, és az Apple App Store-ba itt.


[+]

Sokféle pasziánsz létezik, a lényeg viszont általában az, hogy az 52 lapos pakli kártyáit ásztól felfelé az alapkupacban, szín szerint sorrendbe kell rakni. Az egy- és háromlapos klondike-ban hét oszloppal indul a játék, ahol egy-egy felfordított kártya alatt jobbra haladva mind több lefordított van egymásra helyezve. Itt is megfelelő sorrendben, királytól lefele haladva, piros és fekete kártyák váltakozásával kell rendezgetni úgy, hogy minden lefordított kártyához hozzá lehessen férni és játékba hozni, amíg az alapkupac négy oszlopa fel nem épül. A pakli megmaradt kártyáit is be kell vetni: a talonból egymás után egyszerre egy vagy három lapot lehet felfordítani a melléktalonba, és a legfelsőt kell megpróbálni az asztalon vagy az alapkupacban elhelyezni. A cél nemcsak a kártyák hibátlan sorba rendezése, hanem a gyors megoldás is, minél kevesebb lépésből, ugyanis pontok gyűjthetők a rakosgatás során.


[+]

A Legacy of Solitaire 3D pont ezt a két játékfajtát (egy és háromlapos melléktalon) hozza el androidos készülékekre, méghozzá háromdimenziós, rajzfilmszerű körítéssel, hogy a fiatalabbak is megpróbálkozzanak a pasziánsz kihívásaival. A játékos kincsvadászként érkezik a kampánytérképre, és azon belül is az első világba (Magic Forest), melynek 3D-s háttere előtt 16 fordulót kell teljesítenie, hogy új helyszínre jusson és friss kártyákkal folytassa az oszlopok összeállítását. Mivel a játékban el lehet akadni, kezdetben tíz visszalépés vagy segítségkérés vethető be a jobb felső sarokból, amelyek, ha elfogynak, vagy egy reklámvideó megtekintésével, vagy vásárlással lehet újratölteni. Persze, ha a játékos szeret saját agytekervényeire hagyatkozni, erre nem lesz szüksége.


[+]

Nemcsak segítség és visszalépés vásárolható: új helyszíneket is fel lehet szabadítani. Jelenleg három világ érhető el, további három pedig hamarosan érkezik – hazánk fejlesztői még dolgoznak rajta. Végezetül reklámmentesség is vásárolható, jelenleg ugyanis minden játék után felugrik egy videó, amit pár másodperc után lehet bezárni. Nyilván egy ingyenes játéknál a reklám hoz bevételt a fiatal fejlesztőgárda konyhájára, a menükben vagy játék közben az ilyesmi pedig nem zavar be, úgyhogy ezzel a kompromisszummal együtt lehet élni. Nemcsak a kampánytérképen lehet játszani, akad no limit és free play játékmód is, és bármikor lehet váltani az egy és háromlapos melléktalon között a beállításoknál. A szórakoztató körítés és a passzoló hangeffektek remélhetőleg segítenek a fiatalabb generáció számára is megszerettetni ezt a kártyajátékot, ami egyszerre üt el időt és hozza mozgásba az agytekervényeket. A BitHammer Games fejlesztői megtették a maguk részét, most a játékoson a sor, hogy sorba rendezze a virtuális paklikat.

A Legacy of Solitaire 3D ide kattintva érhető el androidos készülékekre, itt pedig iOS-es masinákra lehet letölteni.

Azóta történt