Activision sikerek és újdonságok

A Vivendi-vel történő egyesülés közepén tartó kiadó rendkívül erős időszakot tudhat maga mögött: az Activision a március végén lezárult 2008-as üzleti évet közel 3 milliárd dolláros bevétellel, és 344 millió dolláros profittal zárta - előbbi duplájára, utóbbi négyszeresére nőtt az előző évhez képest.

"A 2008-as üzleti év a legjobb volt a történetünk során, a negyedik negyedév [január-március - a szerk.] pedig az eddigi legnagyobb bevételt és profitot hozó negyedév volt az ünnepeket számítva, annak ellenére is, hogy ebben az időszakban egyáltalán nem jelentettünk meg új játékot" - mondta Robert Kotick vezérigazgató.

A bevételeket tekintve egyébként az amerikai eladásokat figyelő NPD Group adatai alapján az Activision volt a legnagyobb kiadó, és piaci részesedésük is jelentősen nőtt - a Vivendivel történő egyesülést követően pedig vélhetően ezek a pozíciók csak erősödnek majd.

A számok mellett magukról a játékokról is szó esett. A Call of Duty sorozat ötödik részéről például kiderült, hogy összesen hat platformra - PlayStation 3, Xbox 360, Wii, PlayStation 2, Nintendo DS és PC - fog megjelenni, és ami érdekes, hogy a kiadó állítása szerint a következő epizód "új hadszínteret" mutat majd be, így az is lehet, hogy a korábbi ígéretekkel ellentétben a Treyarch által készített ötödik rész mégsem a második világháborúban fog játszódni - vagy legalábbis egy ritkábban előhúzott helyszínre kalauzol majd el bennünket. Ami a négyes felvonást illeti: továbbra is várhatóak különböző letölthető tartalmak, a játék bolti verzióit pedig a nemrég debütált Game of the Year Edition-höz hasonlóan szintén megtöltik majd ezekkel.

Nem maradunk idén Guitar Hero nélkül sem, sőt, az Activision azt ígéri, hogy a negyedik résszel lényeges lépést fognak tenni az innováció szempontjából, valamilyen újdonságra tehát mindenképpen lehet számítani - például a korábban már elhintett új hangszerekre. A kiadó azt ígéri, hogy a következő hetekben további információkat kapunk majd arról, hogy mi is lesz ez a bizonyos nagy innováció, minden esetre azt már most tudni, hogy az új rész az év végi ünnepekre fut be, PlayStation 3-ra, Xbox 360-ra, Wii-re, PlayStation 2-re és Nintendo DS-re.

Ha esetleg valamire rá lehet mondani, hogy nem sült el tökéletesen az Activision számára, akkor az mindenképpen a Tony Hawk széria lenne, amely bár továbbra is remek eladásokat produkált, ám csúfos vereséget szenvedett az Electronic Arts új jövevénye, a SKATE ellenében - mind a kasszáknál, mind a kritikusoknál. Éppen ezért a sorozat következő része csupán Ninendo DS-re fog megjelenni, a nagygépeken pedig egy időre pihenőre küldik a gördeszkás franchise-t: mivel ismét áttörést szeretnének vele elérni, ezért a nulláról fogják újraépíteni, éppen ezért a 2010-es üzleti évnél, tehát a következő év tavaszánál előbb nem is lehet számítani új Tony Hawk játékra.

Idén érkezik ellentétben az új James Bond játék, amely a Treyarch fejlesztésében készül, és a Call of Duty 4 alatt is futó motor fog majd zakatolni a háttérben. Akárcsak az idén debütáló új film, a 007-es következő videójáték-bevetése is a The Quantom of Solace címet fogja viselni, ennek megfelelően az egész estét produkció premierje környékére lehet belőni a megjelenést, tehát valamikor az év végén számíthatunk rá. A játék HIVATALOS WEBOLDALÁT egyébként épp a napokban lőtte fel az Activision.

Végezetül jöjjön a tavaly megvásárolt Bizarre Creations: a fejlesztőcsapat befejezte a Project Gotham Racing 4-et illető munkát, és nem lesz több letölthető tartalom a játékhoz, ráadásul az új, immáron Activision tulajdonú versenyjáték debütálása is arrébb van még, hiszen akárcsak az új Tony Hawk-ra, erre is csak a 2010-es üzleti évben lehet számítani - első sorban azért, mert a gárda jelenleg két multiplatform játékot fejleszt gőzerővel, amelyekről egyelőre túlságosan sokat nem lehet tudni.

Régi franchise-ok újabb epizódjai, valamint teljesen új IP-k is egyaránt várhatóak tehát az Activision-től a jövőben, na meg persze újabb vaskos dollármilliók is, ha hasonló sikerekkel folytatja a kiadó - és hát miért ne tenné.