Activision Blizzard: veszteségek és jósolgatás

>> A július és szeptember közötti időszakban összesen 711 millió dollár ütötte az Activision Blizzard markát, a negyedéves eredmény azonban így is mínusz előjelű lett: 108 millió dollár veszteséget voltak kénytelenek könyvelni, melynek hátterében a két kiadóóriás egyesülésének költségei állnak.

>> Az Activision elnöke, Bobby Kotick elmondta, hogy rendkívül jól működik azon stratégiájuk, mely szerint hosszú távra terveznek sorozataikkal: minél több olyan franchise-t szeretnének, amely dollár százmilliókat képes hozni a kasszába - lásd a Call of Duty-t, vagy éppen a Guitar Hero-t.

>> Kotick arról is beszélt, hogy az egyesülés során miért is hátráltak ki a Vivendi több játéka, mint például a Ghostbusters, a 50 Cent: Blood on Sand vagy éppen a Brütal Legend mögül. Az indok az előbb vázolt, erőteljesen folytatás alapú stratégiában keresendő: nem éreztek bennük hosszú távú potenciált.

>> Mike Morhaime Blizzard főnök elmondta, hogy úgy gondolja: azon játékosok, akik más MMO kedvéért felhagytak a World of Warcraft-tal később nagy eséllyel véglegesen visszatérnek Azeroth-ba. Morhaime konkrét adatokat is mondott: az Age of Conan-t kipróbálók közül 68 százalék ment vissza újból WoW-ozni, míg a Warhammer Online esetében ugyanez a szám 46 százalék.

>> Hatalmas a kereslet az ezen a héten debütáló Guitar Hero: World Tour iránt: az Activision szerint a teljes zenekari "felszerelést" tartalmazó full bundle lényegében már most, a megjelenés előtt elfogyott, és szinte kizártnak tartják, hogy az ünnepek során képesek lesznek eleget leszállítani belőle. A Guitar Hero játékokból egyébként ezidáig 24 millió példány fogyott összesen.

>> Mike Griffith Activision fejes előhúzott néhány számot mágikus üveggömbjéből: ő arra számít, hogy a PlayStation 3 felhasználóbázisa az idén gyorsabban fog nőni, mint az Xbox 360-é. Szerinte 2008-ban a PlayStation 3-ból 8 millió, az Xbox 360-ból 6-7 millió, a Wii-ből 15 millió, a két handheld-ből pedig összesen 24 millió példány fog fogyni.

>> Végezetül megtudtuk, hogy 2009-ben több, mint 70 termék megjelentetését tervezik a kiadónál. A folytatások - Call of Duty, Guitar Hero, James Bond - mellett teljesen új franchise-okra is számítanunk kell, mint például a Prototype-ra, vagy a Bizarre Greations (Project Gotham Racing) új autós sorozatára.