AC4: Optimalizálatlan a PC kiadás, de a producer szerint ez nem is fontos

A DSOGaming stábja egy teljesítménytesztnek vetette alá a nálunk holnaptól kapható Assassin's Creed IV: Black Flag című játék PC kiadását, ahol kiderítették, miszerint a Ubisoft korábbi ígéreteivel ellentétben ismét egy optimalizálatlan programot adtak ki személyi számítógépekre. A tesztekből kiderült, hogy - bár a játék kihasználja a Quad-Core CPU-kat -, alig mérhető eltérés van a két-, három-, és négymagos processzoron mért eredmények között. Ennek szemléltetésére elkészítették az alábbi videót:

Így tehát az Assassin's Creed IV: Black Flag című játék PC kiadása bőven játszható kétmagos processzorokon is (Lásd második videón), holott a Ubisoft minimálisan négymagos CPUt írt elő. VGA fronton hasonlóan rossz a helyzet: a beállítások nem sokat változtatnak a teljesítményen, a videokártyák nincsenek kihasználva. Bár az SLI-támogatással nincs gond, egy GTX 690 mindent maximumra húzva elérte a 60 FPS-t, ám egy GTX 680 már nem volt képes ugyanazt 40 felett teljesíteni.

Mindent összevetve: aki kellőképpen erős hardverekkel rendelkezik, nincs mitől tartania, izomból megoldja a program limitációinak hibáit a vas. Ám lassabb gépeken már nem fut tökéletesen, nincs megfelelően optimalizálva. Az Assassin's Creed producere, Sylvain Trottier elmondása szerint PC-n erre nincs is szükség, hiszen, idézem:

- "On PC, usually you don't really care about the performance, because the idea is that if it's not [running] fast enough, you buy a bigger GPU."

Magyarán szerinte egy PC-s játékost általában nem igazán foglalkoztatja a teljesítmény, hiszen amennyiben nem futnak kellő sebességgel a játékok, akkor szimplán csak vennie kell egy erősebb GPU-val rendelkező videokártyát és megoldódik a probléma.

Nem tudom, ki osztja az úriember álláspontját, miszerint valóban semmi szükség PC-n optimalizálásra, hiszen amennyiben szaggatnak a játékok, akkor szimplán csak felállunk a gép mellől, besétálunk a sarki számtech-boltba, csikkzsebből kiperkálunk százezer forintot egy csúcs-kártyára, hazavisszük, bepattintjuk és minden oké lesz...

Viszont azok, akik már előrendelték a játékot és alig várják a holnapot, amikor megérkezik vele a futár, ilyenkor akaratlanul is elgondolkodnak, hogy érdemes-e még azelőtt visszamondani a programot, mielőtt feleslegesen kiadunk érte tízezer forintot...

Előzmények