A TSMC gyártja a PlayStation 4 Slim és Pro APU-jait

A PlayStation 4 Slim és Pro modellek bemutatásakor szinte minden kiderült a gépekről, de az már nem, hogy milyen gyártástechnológián készülnek a SoC APU-k.

A friss adatok szerint mindkét új konzol új APU-t kapott, amelyek a TSMC 16 nm-es FF+ node-ján készülnek. Az AMD a PlayStation 4 Slimbe szimplán az eredeti PlayStation 4-be tervezett dizájnt ültette át 16 nm-es FF+ node-ra, vagyis ez a fejlesztés igazából minimális volt. Nagyon fontos tényező, hogy mivel az így keletkezett új SoC APU nem tartalmaz új funkciót, ezért az eredeti, 28 nm-es verzióra megkötött szerződésben leírtak vonatkoznak rá, amely szerződésbe eleve bele volt foglalva az új gyártástechnológiára vonatkozó opcionális átállás lehetősége. Ezt tehát az AMD semi-custom divíziója nem tekinti új megrendelésnek, függetlenül attól, hogy fizikai értelemben új lapkáról van szó.

A PlayStation 4 Pro konzolba szerelt nagyobb SoC APU már a AMD semi-custom divízióján belül is új megrendelésnek számít, vagyis független a Sony eredeti megrendelésétől. Ennek a lapkának a képességeit a fentebb linkelt cikkben részletesen leírtuk, de új információ, hogy a processzormagot hivatalosan nem Jaguar, hanem Tiger kódnévvel illetik az érintettek. Ennek igazából nincs különösebb jelentősége, ugyanis a módosításra azért volt szükség, hogy magasabb órajelen is kellően alacsony fogyasztással üzemeljen az ominózus processzormag, tehát csak az energiahatékonyság szempontjából történt optimalizálás.

Információink szerint a PlayStation 4 Pro modellt a Sony kis veszteséggel fogja árulni, de a tervek szerint a következő év közepére már ennek a modellnek a gyártása is nyereségessé válik. Tekintve a klasszikus konzolmodellt, ez nem jelentős probléma, hiszen a korábbi generációkban egy-egy gép gyártása akár másfél évig is veszteséges volt, esetenként masszívan, így ennyi áldozat a Sony-nak bőven belefér, annak érdekében, hogy az új rendszer a tervezett ütemben terjedjen. A PlayStation 4 Slim modell gyártása kismértékben ugyan, de már most nyereséges.

Azóta történt