A Toshiba kiszáll - eldőlt a formátumháború

Az elmúlt hetek egyik nagy fordulata volt, amikor az év elején a Warner bejelentette, hogy a jövőben kizárólag Blu-ray-en fogja kiadni a filmeit, és így a HD-DVD mellett álló nagy filmstúdiók száma kettőre csökkent, tegnap pedig újabb jelentős fejlemény történt, amikor is kiderült, hogy az egyik legnagyobb amerikai áruházlánc, a Wal-Mart úgy döntött, hogy a jövőben kizárólag a Blu-ray formátumot fogja támogatni.

A HD-DVD mögött álló Toshiba pedig úgy tűnik, hogy jobbnak látta bedobni a törölközőt: bár a hivatalos bejelentés még nem történt meg, a mai napon mind a Reuters, mind a japán NHK arról számolt be, hogy a Toshiba kiszáll a HD-DVD mögül, és leállítja a fejlesztéseket, valamint a lejátszók gyártását. A híradás szerint a cégnek több százmilliós veszteséggel kell majd számolnia a döntés következtében.

Mindez tehát röviden azt jelenti, hogy eldőlt a formátumháború: a Sony (illetve a Blu-ray mögött álló többi cég) pezsgőt bonthat, ők győzedelmeskedtek ugyanis az újgenerációs adathordozók csatájában.