A GamePad és ami mögötte van

Egyértelmű, hogy a Wii U legfeltűnőbb része lett a GamePad, ez a fél kilós, 6.2 inches (16 cm) 854 x 480 felbontású, 16:9 képarányú, másodlagos érintőképernyővel rendelkező kontroller. A kijelzőn kívül persze megtalálható rajta minden, amit egy modern kontrollertől elvárhat a játékos, duál analóg karok, D-pad, mozgásérzékelő, giroszkóp, gyorsulásmérő, rezgőmotor, ezen felül van rajta hangszóró, mikrofon, infraport, fülhallgató kimenet, kamera és NFC technológia. Szóval minden földi jóval fel van szerelve ez a „kis” eszköz, azonban egy valami nincs benne, ez pedig a processzor. Hát akkor hogyan is működik? Lássuk.

CPU és GPU híján a GamePad kijelzőjére tehát magából a Wii U-ból érkezik a kép, mégpedig nem máson, mint egy 5 GHz-es, IEEE 802.11n szabványú WLAN jelen keresztül. A technológia mögött pedig a Broadcom áll a Nintendo mellett.

forrás: iFixit

Dino Bekis, a Broadcom egyik vezetője szerint komoly kihívás volt a rendszer kifejlesztése, melynek legfontosabb célja a kétirányú, kis késleltetésű, folyamatos kapcsolat a Wii U és a GamePad között. A specifikáció szerint nagyjából egy 8 méteres távolságon belül nem szabad a képnek és a hangnak semmilyen körülmények között megszakadnia, a tesztek szerint azonban ez a megadott érték egy legrosszabb esetet vesz figyelembe. Egy átlagos jelsűrűségű környezetben még ennél is jobban teljesít a rendszer, szóval egy normál méretű lakásban nyugodtan vihetjük magunkkal a GamePad-et bárhova, akár a WC-re is, vagy ha házunk van, akkor a kertbe is kiülhetünk egy kis ebéd utáni Mariozásra.

Ezen túl Belkis azt is megerősítette, hogy a Wii U képes egy második GamePad azonos minőségű kezelésére is, sőt ennél sokkal többet is tud az általuk Wi-Fi Miracast-nak nevezett rendszer. Elvi lehetőség van ugyanis arra, hogy beiktassanak átjátszókat a Wii U és a GamePad közé. Hogy ez mit jelent? Hát jómagam nem vagyok járatos az effajta technológiában, de szerintem ez azt is jelentheti, hogy akár interneten keresztül is van lehetőség a két eszköz között a kommunikációra, innentől pedig a lehetőségeink szinte végtelenek.

Előzmények