A Blizzard szerint nem jó ötlet lemásolni a WoW-ot

Minden újonnan kijött vagy bejelentett MMORPG-t egyből a World of Warcraft-al kezdik el összehasonlítani. A legtöbb MMO-t fejlesztő cég meg akarta már lovagolni a WoW sikerét, és hozzá nagyon hasonló játékkal igyekeztek a felhasználókat magukhoz édesgetni. Persze ez a mai napig egyetlen új játéknak sem sikerült, és Shane Dabiri szerint pont azért nem, mert a szebb grafika és az átvariált kezelőfelület önmagában még nem elég a játékosok megtartásához. Olyan innovatív új MMO-játékok kellenek, melyekben elég újdonság van ahhoz, hogy a játékosok érdekesnek találják.

"Azok a játékosok, akik már sok időt fektettek a WoW-ba, nem szeretnék újra ugyanezt csinálni egy másik játékban - ők valami teljesen újat és mást akarnak kipróbálni." -közölte. "Úgy gondolom, hogy az iparágnak abban az irányban kellene elmozdulnia, olyan innovatív új MMO-val kellene kijönniük, amiben teljesen más dolgokat próbálnak meg megoldani. Vegyük pl. a City of Heroes-t: az legalább nem fantasy játék."

A mostanában kijövő új MMO-k nagy része még mindig fantasy-témájú, ami önmagában nem gond, de a játékmenet megint csak a régi. De akad közöttük pár érdekes újdonság is, például a Star Wars: The Old Republic, vagy a Star Trek Online, amelyek felkelthetik a fantasy-sablonba belefáradt játékosok érdeklődését.

Azóta történt

Előzmények