A Blizzard pert indított az illegális StarCraft csatornák ellen

Ahogyan arról nemrég beszámoltunk nektek, a StarCraft című RTS játék Koreában mára valóságos nemzeti sporttá avanzsált, akárcsak máshol a futball. A lejátszott meccseket különféle TV csatornák közvetítik, hatalmas kivetítőkön keresztül rengetegen követik azokat figyelemmel, a játékosok pedig valódi sztárokká váltak. Ebből nem kevés haszna van a csatornáknak is, melyek komoly pénzeket kérnek egy-egy liga mérkőzéseinek közvetítéséért.

Ez idáig mind rendben is van, azonban a Blizzard nemrég engedélyhez kötötte a StarCraft meccsek - és minden egyéb hivatalos esemény - közvetítésének jogát. Kizárólag egyetlen csatorna kapott engedélyt a StarCraft meccsek közvetítésére, mégpedig a GomTV. Viszont a másik két csatorna, az MBC Game és az OnGameNet szintén tovább adja a mérkőzéseik felvételeit, aminek a Blizzard egyáltalán nem örül. Habár arra engedélyt kaptak, hogy a tilalom életbelépése előtt folyamatban lévő bajnokságaik hátralévő meccseit még leadják, azonban ők továbbra is közvetítik a meccseket, a Blizzard akarata ellenére is.

Koreában a KeSPA (Korean e-Sports Players Association) szervezi a StarCraft bajnokságokat, akikkel korábban a Blizzard is jó kapcsolatban volt. Ám nemrég megszakították velük az együttműködést, miután engedély nélkül eladták a meccsek közvetítésének jogait az említett csatornáknak, arra hivatkozva, hogy a StarCraft közkincs, amit mindenkinek látnia kell. A GomTV 12 hónapnyi StarCraft közvetítési jogért 100,000 wont (kb. 18 millió forint) kér ligánként, és ez mindössze 20%-a annak az összegnek, amennyiért a KeSPA illegálisan eladta a közvetítési jogokat a másik két csatornának. A Blizzard bejelentette, hogy bíróságra viszi az MBC Game és OnGameNet csatornák ügyét, valamint lépéseket terveznek a KeSPA ellen is.

"Sajnálatos, hogy a koreai e-sport ipar ennyire le van maradva a többi iparághoz képest a szellemi tulajdon fogalmának felismerésében és az ahhoz kapcsolódó alapvető jogok és kötelezettségek ismeretében," - nyilatkozta szöuli újságíróknak Paul Sams, a Blizzard egyik vezetője, majd hozzátette: "Korea az egyetlen hely a világon, ahol jogi lépésekhez kellett folyamodnunk a tulajdonunk védelmében"

A Blizzardot ebben az esetben nem a pénz érdekli, hanem a szellemi tulajdonaik védelméért szálltak harcba, mint ahogyan azt az NFL, NBA, vagy más hasonló szervezet is tenné.

Azóta történt

Előzmények