A Blizzard felveszi a boxkesztyűt

A szemfülesebbek már értesülhettek arról, hogy kedvenc fejlesztőgárdánk bevezette a minap a Real ID-intézményét, amivel megpróbál többek közt gátat szabni a hivatalos fórumokon való trollkodásnak, ugyanis ehhez az azonosítóhoz rendelt IRL néven fognak megjelenniezentúl a közösség felelőseinek, valamint a játékosok hozzászólásai. Így már "rendes" személyek köthetnek virtuális kapcsolatokat egymással, s talán kevesebb hamis mailcímmel okoskodó felhasználó fogja megkeseríteni a többiek életét.

A hivatalos indoklás a következő: "The first and most significant change is that in the near future, anyone posting or replying to a post on official Blizzard forums will be doing so using their Real ID — that is, their real-life first and last name — with the option to also display the name of their primary in-game character alongside it."

És a végére jöjjön egy hivatalos leírás a Real ID-ről, avagy mi haszna van még ennek az újításnak:

Real ID - egy új mód a kapcsolattartásra a barátaiddal a Battle.neten keresztül

Az új Battle.nettel az egyik célunk az, hogy megteremtsük azt a rendszert az online játékban, ami még hozzáférhetőbb, még vonzóbb és még szórakozatóbb, mint az eredeti Battle.net. Az új Real ID az egyik része ennek az erőfeszítésünknek, ami fejlettebb módszereket kínál a jelentőségteljes kapcsolatok kialakítására és fenntartására a barátaiddal a szolgáltatáson belül.
A Real ID egy önkéntes és opcionális azonosítási szint, ami az egész battle.neten összekötve tartja a játékosokat. Ha egy barátoddal kölcsönösen megállapodtok, hogy Real ID barátokká váltok, akkor néhány kiegészítő feature is elérhetővé válik a számotokra, amik új és izgalmas módon gazdagítják a játék szociális részét. Bővebb információkért érdemes elolvasni a Real ID FAQ-t.

Igazi név a barátoknak: a Real ID barátok az igazi nevükkel fognak feltűnni a friendlistedben, azzal együtt, hogy épp melyik karakterükkel játszanak. Vége annak az időknek, amikor emlékezned kellett arra, melyik barátod karakterének mi a neve. Akkor is az igazi nevét látod majd a barátaidnak, amikor chateltek, a játékon belül beszélgettek vagy a karakterük profilját nézitek meg.

Játékok közti chat: a Real ID-vel a barátok chatelhetnek a játékok között, a szerverek között és a frakciók között a támogatott Blizzard játékokon belül. A WoW-ban épp hiányzik pár ember egy ICC-raidhez? Nézd meg a Real ID-listát; páran épp 2v2-t játszanak a Starcaraft 2-vel, hátha valakit sikerül átcsábítani.

Élénk jelenlét: a friendlisteden több információt láthatsz arról, melyik barátod mit csinál épp a játékon belül. Megtudhatod, milyen játékokkal játszanak és milyen játékmódokkal töltik az idejüket; és nygodtan elhívhatod a Dalaranban ücsörgő havert néhány Starcraft 2-es meccsre anélkül, hogy megzavarnál egy raidet vagy egy csatát Wintergraspban.

Helyzetjelentések: küldj szét egy rövid üzenetet valamennyi Real ID barátodnak, ha össze akarsz rántani egy csapatot vagy értesíteni akarod őket a terveid megváltozásáról. El is olvashatod a barátaid utolsó üzeneteit a Battle.net nyitóoldalán a "Recent Broadcasts" menüpont alatt - egyfajta üzenőfalként értesítéseket hagyhatsz nekik, ha offline vagy elfoglalt vagy.

A baráttá válás után minden karakter látszik: ha egyetértesz azzal, hogy Real ID barátokká váljatok egy játékossal, akkor mindkettőtöknél az összes karakter automatikusan meg fog jelenni a friendlisten. Azokat a karaktereket is látni fogjátok, amiket a jövőben megjelenő Blizzard játékokban készítetek majd, ezzel átvíve a szociális hálót és fenntartva a korábbi kapcsolatokat az új játékokban is azokkal, akikkel korábban együtt játszottatok.

Azóta történt

Előzmények