A BioShock alkotóját elszomorította a Mass Effect 3 botrány

Az Irrational Games főnöke és a BioShock sorozat megalkotója a The Art of Video Games című kiállításon mondta el, hogy mennyire elszomorította őt a Mass Effect 3 vége által kiváltott felháborodás. Ken Levine szerint a játékosoknak nincs joguk ahhoz, hogy megszabják, miképpen érjen véget egy videojáték. Ebben kizárólag az alkotók dönthetnek.

- "Azt hiszem, hogy ez egy fontos pillanat. Úgy vélem, hogy ha az emberek megkapják, amit akarnak, és a BioWare átírja a játék végét, akkor végül mindenki csalódott lesz, mert hiába fog nekik tetszeni, azt akkor sem ők készítették," - mondta Ken Levine. "Nagyon elszomorít ez az egész, ugyanis a végén senki sem azt kapja majd, amit szeretne."

Szintén hasonló állásponton van a BioWare-Mythic cég vezető kreatív igazgatója, Paul Barnett is, elmondása szerint mindenképpen a készítőké kell hogy legyen az utolsó szó.

- "Ha a játékok művészi alkotások, akkor kizárólag az íróknak van joguk nyilatkozni arról, hogy mi történik utánuk," - mondta Paul Barnett. "Pont úgy, ahogy J.K. Rowling is bármikor pontot tehetett volna a Harry Potter regényeknek a végére, ha akar. Nem hiszem, hogy jó ötlet lenne utána őt rávenni, hogy mégiscsak írjon egy újat."

A Mass Effect 3 igazgatója, Casey Hudson továbbra sem kér bocsánatot a játék végét illetően, mindazonáltal annyit elmondott, hogy hamarosan nyíltan megtárgyalják a rajongókkal annak befejezését. A BioWare közben egy olyan kijelentést is tett, hogy figyelik a játékosok visszajelzéseit, és amennyiben tényleg sokan úgy kívánják, fontolóra veszik egy esetleges változtatás kiadását.

UPDATE: Időközben a BioWare társalapítója, Dr. Ray Muzyka egy levelet írt a Mass Effect 3 játékosoknak, melyben közli, hogy személy szerint nagyon büszke a játékra. Véleménye szerint ez a legjobb munka, amit valaha is készített a BioWare (Itt felhívja a figyelmünket a szaksajtó magas értékeléseire), ezért nem érti, hogy miért vannak ennyire felháborodva rajta a játékosok.

Aki kíváncsi a teljes szövegre, az ott megtalálja, de nagyjából arról van szó benne, hogy továbbra sem ígérnek semmi változtatást, nem lesz "Legjobb vég DLC", hanem csak annyit mondott, hogy új tartalmakon dolgoznak, melyben választ kapunk bizonyos kérdésekre.

Azóta történt

Előzmények