15 évvel ezelőtt jelent meg az első Xbox

Hamar elrepült az a bizonyos 15 év. Sokaknak  mintha tegnap lett volna, hogy a Microsoft bemutatta az Xbox nevű asztali konzolját, amely a fejlesztési idő alatt még DirectX Box néven futott. A játékgép végül pontosan 15 évvel ezelőtt, 2001. november 15-én jelent meg Észak-Amerikában, ezzel pedig egy új korszak kezdődött, a Sony pedig egy újabb kihívót kapott az alig egy évvel korábban megjelent PlayStation 2 mellé.

Bár eladásokban az Xbox (A legtöbben Xbox Classic néven emlegetik manapság) soha nem tudta megközelíteni minden idők legtöbbet eladott konzolját, így is rengeteget vettek belőle. Ez többek között annak volt köszönhető, hogy olyan játékok jelentek meg rá, mint a sokáig forradalmi Halo: Combat Evolved, valamint annak folytatása, a Halo 2, amely a generáció egyik legtöbbet eladott játéka lett. Ezek mellett elindult a Forza Motorsport széria, valamint a Project Gotham Racing is ezen a konzolon mutatkozott be, de az évek során számos élvezetes alkotást kaptak a felhasználók.

A gépeket egy ideig itthon, a sárvári Flextronics gyárban készítették

Az Xbox Classic viszonylag hosszú ideig volt a piacon, egészen 2008-ig gyártották még őket, de akkor már nagyon kevesen vásárolták meg, hiszen 2005-ben már kapható volt az Xbox 360 is, amely egy teljesen új korszakot indított el az aktuális konzolgenerációban. Isten éltessen Xbox!

Azóta történt

Előzmények

  • Az új Xbox One élmény

    A Microsoft konzoljának kezelőfelülete radikális változáson esett át a közelmúltban, most ezeket tekintjük át, és arról is szólt ejtünk, hogy mire számíthatunk a jövőben.

  • Xbox Live bemutató

    Tizenkét éve már, hogy szinte szünet nélkül üzemel az Xbox Live, és 50 millió játékosnak nyújt napi szórakozást. Áttekintjük, mit kínál a szolgáltatás Xbox One konzolon.