Új hozzászólás Aktív témák

  • Geller72

    veterán

    Elkezdtem egy egyes hsz-t. Eddig itt tartok. Kérném a tisztelt vájár kollégánkat, aki egyben modi is, hogy használja fel a megfelelő korrekció után a készülő egyes hsz.-hez. Ha megfelel. Innen ezután akár törölhető is ez a hsz.

    Egyes hozzászólás.

    Ez az, amit mindenképpen olvass el, mielőtt felteszel egy kérdést a topicban, mert ha olyat kérdezel, ami ebben benne van, nagy eséllyel senki nem fog neked válaszolni.

    Hogy miért is van ez így:
    -Mert idegesítő, hogy minden tizedik hozzászólás olyan - a témában új - emberkétől jön, aki arra is lusta, hogy az egyes hozzászólást elolvassa, vagy visszaolvasson akár csak néhány hozzászólást. Aki így áll hozzá, ahhoz a fórum tagjai is így állnak.
    -Mert minden egyes "beszálló" konkurencia. Minél többen csinálják, annál nagyobb a "bányászat" nehézségi szintje is és annál kisebb a profit. Magyarul nem érdeke senkinek, hogy jöjjön valaki és ezt az amúgy sem kicsi nehézségi szintet még növelje. Ennek ellenére olyan még soha nem fordult elő, hogy a topic tagjai ne segítettek volna olyan témában, ami esetleg nem merült föl a fórumban, vagy a nehézségi szintje meghaladhatja a kezdő kollégák tudását.

    Bányászat.
    -Magáról a bányászatról nem kívánunk beszélni, ez egy általános téma, amiről bárhol a neten lehet informálódni, éppen ezért itt is csak érintőlegesen foglalkozunk vele.

    Bányászathoz szükséges eszközök:
    -Alaplap
    -Riser kábel(ek)
    -Processzor, hűtővel
    -Memória
    -Tápegység
    -Videokártya/kártyák
    -háttértár az OS-nek.

    -Alaplap:
    Nem kell költségbe vernie magát annak, aki erre áldoz, a lényeg nem abban van, hogy mennyire profi legyen a lap, hanem a költséghatékonyságon, valamint azon, hogy milyen céllal vásároljuk. Simán elég egy akármilyen alaplap akármilyen procival, a lényeg az, hogy legyen PCI-express slotja. Ha csak egy VGA-val szeretnénk bányászni és ez a jövőben nem is fog változni, akkor elég akármilyen gagyi alaplap is. De fontos, hogy abban az esetben, ha a jövőben bővíteni szeretnénk és egy alaplaphoz több VGA-t szeretnénk társítani, akkor itt előre kell gondolkodnunk. Határt szabhat még a tápegységünk is, amiről külön a tápegység résznél lehet majd olvasni. Egy kártyás rendszer esetén ajánlott a következő, optimális konfiguráció, egy kicsit a jövőbe nézve:
    -AMD AM2+-os CF-es alaplap. ez lehet régebbi S775-ös lap is, akármilyen olcsó, de alacsony fogyasztású processzorral. előnyben a sempronok és a kicsi, 35W TDP-s cerkák, mint pl. a 440-es Celeron. Ha szerencsénk van, akkor itt még hűtővel is simán 10k alatt leszünk.

    -Riser kábelek
    Vannak olyan alaplapok, amiken 5-6 slot is van. Ezek kihasználása is lehetséges, azonban ennek már nem olyan egyszerű a megvalósítása. Ha két vagy több kártya van az alaplapon, és olyan közel vannak egymáshoz, hogy ez hátrányosan befojásolja a működésüket (hőmérséklet) akkor lehetőség van úgynevezett riser kábelek használatára, amivel el tudjuk mozdítani egymástól a kártyákat, és akár ki is tudjuk emelni a házból. Léteznek X1-es, X16-os és úgynevezett átalakító bábelek, például X1-ről X16-ra. Két fajta kábelt különböztetünk meg tápellátás szerint. Az egyik ilyen , amelyik úgynevezett unpowered kábel. ennek nincs külön tápellátása. A másik értelemszerűen a powered kábel, ami kap egy plusz tápcsatlakozást. Erre azért van szükség, hogy a riser kábel levegyen az alaplapi tápcsatlakozón átmenő igen nagy teljesítményből. Így az nem az alaplapi tápcsatlakozón megy át teljes mértékben, azaz nem okoz hibás működét, vagy túlmelegedést. Többek szerint ez csak két kártyánál több VGA használata esetén szükséges egy alaplapban.

    -Processzor:
    Ahogy fentebb, az alaplap résznél is írtam, a kritériumok nagyon alacsonyak. Elég egy alap amd vagy intel processzor, a hangsúly az olcsóságon és a disszipáció (fogyasztás) mértékén van.

    -Memória.
    Itt külön kell vennünk az operációs rendszerek szerinti igényt. Elmondható, hogy Linux OS alatt alapvetően kevesebb memória szükséges ugyanahhoz a hardverhez, de azt is hozzá kell tenni, ogy sok esetben ez szakértelmet is igényel. Windows esetében nagyjából biztosra mehetünk, ha videokártyánként 2 GB memóriával számolunk. Ebben az esetben nem érnek majd meglepetések. A memória sávszélessége, hogy DDR2, vagy DDR -e, az teljességgel mindegy.

    -Tápegység.
    A videokártya mellett szinkronban a legfontosabb kellék. Mindenképpen megfelelő tápegységet vegyünk a project szempontjából, mert fontos, hogy megbízható, minőségi táp szolgálja ki a gépet. Ahogy más esetben, itt is fontos, hogy a tápegység kábelezése a lehető legkevesebb ágra szorítkozzon a lehető legnagyobb amper mellett.
    Itt is fontos kiemelni, hogy előre kell terveznünk. Itt kell eldönteni, hogy a rendelkezésre álló feltételek mellett a jövőben hány VGA-t akarunk üzemeltetni abban a lapban, arról a tápról.
    Nagy teljesítményű, újabb VGA-k esetén elmondható, hogy a VGA-k teljesítményfelvétele egy GPU-s rendszerek esetén is elérheti, egyes esetekben meghaladhatja a 300W-ot. Ennek tudatában nem szabad kicentizni a tápot, mert könnyen nagy gondban lehetünk. Két, csúcsteljesítményű VGA esetén legalább 750W-os, minőségi tápot vegyünk és ha lehet, ne használtan. Egyrészt, ha nálunk lesz valami gondja, akkor garancia nélkül nem sokra megyünk, másrészt, ha esetleg ennek az egésznek vége, akkor garanciával még könnyebben el tudjuk adni a tápegységünket, mint anélkül. Ajánlott vétel az FSP Aurum.

    -Videokártyák.
    Mi kimondottan ebben a hozzászólásban kifejezetten csak az AMD kártyáival foglalkozunk. Ennek oka rém egyszerű, és itt ragadnám meg az alkalmat, hogy tisztázzak több olyan kérdést, ami ezzel kapcsolatban felmerült volna.
    A legjobb eredményeket ennek a gyártónak a kártyáival lehet elérni. Egyszerűen ár/kWh/teljesítmény mutató szempontjából sem Nvidia kártyákkal, sem CPU-val nem éri meg a bányászat. Így ezt a részt itt nem is tárgyaljuk. Igen, tudjuk, hogy létezik az Nvidia kártyákra speciálisan erre "tervezett" coin, de akkor sem gondoljuk azt, hogy ez rentábilis lenne.

    A legjobb VGA a bányászat szempontjából a, amelyik a fogyasztása alapján a lehető legnagyobb teljesítményt adja le és ennek aránya a legjobb.
    Kiszámolása a következőképpen történik:
    A kártya valós teljesítményét elosztjuk a felvett teljesítménnyel, azaz egy 800 kh/s-os teljesítményű, 300W "fogyasztású" videokártya esetén ez az arány 2.66. Ez az arányszám minél nagyobb, annál jobb a konfigunk és annál több a profit. A fent leírt adatok nem 100% pontosak, csak irányadóak. Ezért is célszerűbb egy alaplapban két vga-t hajtani. Egy táppal, alaplappal, rammal, stb ki tudunk szolgálni két VGA-t is, így csökken a ráfordított költség. Figyelembe kell azonban azt is venni, hogy hiba esetén nem egy VGA esik ki a munkából, hanem annyi, amennyit arra az alaplapra "felfűztünk. Figyelembe kell vennünk ezeken kívül még több tényezőt is. A fent említett arányok esetén nem említettük ugyan a VGA-k beszerzési árát, ami ettől függetlenül sokat számíthat. Hiába van egy nagy teljesítményű videokártyánk, ha az olyan drága, hogy megtérülése vagy nagyon hosszadalmas, vagy egyáltalán nem is lehetséges. Utóbbi kijelentésben benne van az a lehetséges fordulat, hogy ennek az egész bányászós dolognak egy pillanat alatt vége lehet. És akkor ott üldögélünk több darab százezer forintos VGA-val, amit igen nehéz lesz eladni. Mérlegelni kell, hogy mennyit szánunk rá, mennyi profitot szeretnénk és milyen áldozatokra vagyunk ezek miatt hajlandóak. Van, aki olcsóbb, de még elég jó teljesítményű kártyával bányászik, és van, aki mindig a csúcs kártyákat veszi meg. Ezt mindenkinek egyénileg kell eldöntenie.

    A legjobb kártyák kategória:
    -5870: hiába régi kártya, gyakorlatilag olcsón beszerezhető, teljesítménye többnyire 400 Kh/s körül hozható. Ára 25-30k közt mozog a hsz. írásának pillanatában, 2014.02.02-n.
    Előnye az ára és a teljesítménye, hátránya, hogy több (két) ilyen kártya igaz, hogy
    ~800 kh-t, de a fogyasztásukat is figyelembe kell venni. Alapvetően 180-200W körül fogyasztanak
    -6850/70: Nem érik meg az árukat, gyengébbek, mint az előző széria. ~250-300kh körül termelnek
    -6950/70. Nem lennének rossz kártyák, egy leheletnyivel többet tudnak az 5870-nél, de sajnos az áruk eléggé "elszállt". Reális áruk valahol 30k környékén lenne.
    Teljesítményük 490kh/s a 6970 esetében.
    -6990. Hatalmas fogyasztása miatt nem tárgyaljuk. Csúcsra járatva nem ritkán 450W az "igénye", amivel nagyjából hozza a 800-850 kh/s-es teljesítményt, de irreálisan magas fogyasztás mellett. Olyanok használják, akiknek "mindegy" ez a költség. Nem elhanyagolható még az sem, hogy iszonyatosan melegszik, ezért szokták kazánnak is nevezni. Nem véletlenül.
    -5970. régi, dupla GPU-s szörnyeteg a maga 340mm-ével. A poén, hogy nem sokat eszik ehhez képest, nagyjából "megáll" a fogyasztása ~300W körül. Cserébe viszont a teljesítménye hozza az elvárt szintet, átlag 700 kh/s eredményt produkál, meghajtva tudja a 750-et is akár. Javasolt márka a VTX. Hátránya, hogy elég ritka, és sokat kérnek érte (50-60k+).
    -7850/70. Jó kártyák, de áruk miatt irreálisan drágák a teljesítményükhöz képest.
    350-450kh/s közt hoznak, ami figyelembe véve az árukat, eléggé kevés. Nem éri meg.
    -7950. Alapvetően egy nagyon jó kártya, a kezdeti időkben normális árral. Mára ez a normális 50-60k-s ár elszaladt, a mostani jellemző áron nem éri meg megvenni.
    Teljesítménye 500-630 kh/s közt mozog, és fogyasztása sem egetverően magas. 200-250W.
    -7970: Az egyik favorit kártya volt, amíg ennek az ára sem szállt el. Teljesítménye 700-740 kh/s közt, és ezért 250-300W közt vesz fel a konnektorból. Ajánlott verziók az OC-k, ezen belül is, amelyeknek jó a hűtése.
    -7990. Ismét egy dual GPU-s versenyző, ára miatt kevesen használják, no meg azért, mert 3 db (!!) 8-as tápcsatit igényel, egy 800W-os táp megléte mellett. Elég nehéz két ilyen VGA-t egy lapba rakni, ezért sem rentábilis. Ahhoz, hogy ez megvalósítható legyen, nagy tápra van szükség, ami lényegesen drágítja a folyamatot. (1300W+) Teljesítménye 1250-1400kh/s, efelett vízhűtés ajánlott.
    -270(X). Ezek már az új (?) generációs kártyák, amik igazából a mi szempontunkból egy újabb lehúzás, ugyanis ezek nem mások, mint egy régebbi kártyák új köntösben kiadott - ám azoktól nem sokkal nagyobb teljesítményű - társai. Azaz kb. egy 7870-el van dolgunk.
    Ennek függvényében 400-470kh/s -et tudnak.
    -280X. Dettó, azzal a különbséggel, hogy ez a jól bevált 7970-nek a további változata. Ha nem drágult volna meg jelentősen, arányaiban jelen pillanatban ez a legjobb választás. ~250-300W felvétele mellett 700-800kh/s-et tud hozni a "konyhára"
    -290 és 290X. Ezeknek a kárytáknak a hátránya többek közt a magas ára (jelen pillanatban 115-160k közt típustól függően) és a REF hűtés gyatrasága. Teljesítményben egy GPU-s változatban a legjobb kártyák, de a fent említett problémák miatt szorulhatnak ki a körből. A 290X változatnak semmi értelme, sokkal többe kerül, mint a "sima" társa, és jó esetben hozza közel azt a teljesítményt a sima is. Adatok: 300-375W közt fogyaszt és 700-980kh/s közt "tud" Többnyire 820-900 kh/s közt van az az érték, amit kolomyabb "bűvészkedés" nélkül el tudunk érni.

    -Háttértár.
    Abban az esetben, ha kizárólag csak minert akarunk futtani, akkor elég egy kisebb tár is. Linuxot lehet futtani USB-ről is, Windows esetén célszerű úgy kalkulálni, hogy W7-nek legyen elég.

    -Internet:
    Nem nagy adatforgalmat igénylő, viszont megfelelő kapcsolat meglététe szükséges. Mobilnetről is megy.

    -A program.
    Többféle programot használhatunk céljaink elérésére. Létezik grafikus GUI-val megáldott Guiminer nevű program és létezik karakteres is. Utóbbit használják a legtöbben. Ez a cgminer nevezetű program. Ennek is több fajta verziója van, utolsó, általunk használható verziója a 3.7.2-es.

    -Cgminer. MS Windows szemszögéből.
    Parancssorból indítható, BAT fájlal. Ennek segítségével is paraméterezhető.

Új hozzászólás Aktív témák