- XGS24 - Október elején jön a Diablo IV - Vessel of Hatred
- PlayStation 5
- XGS24 - Befutott az Assassin's Creed Shadows legújabb előzetese
- XGS24 - Előzményjáték lesz a Gears of War: E-Day
- Xbox Series X|S
- Xbox Games Showcase 2024 - Az összes bejelentés egy helyen!
- XGS24 - Jövőre érkezik az új Fable
- Sony PSP
- EAFC 24
- Alkoholista nevelde
-
GAMEPOD.hu
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Agostino
addikt
válasz Bazsee71 #35118 üzenetére
nekem a gyári szűrők, legyen az szimpla vagy dupla, mindkettő 58-as. szerintem azért jó ha van a háznál egy szimpla is, pláne ha esetleg egyedül iszod. sok féle közül lehet választani.
hey friend listen, i know the world is scary right now but its gonna get way worse
-
Surda-
őstag
válasz Bazsee71 #35118 üzenetére
Dupla esetén 58.4 -es kell, szimplához 41-es,mivel ilyen a szimpla szűrő. (a szűrőt kivéve fragolának van minden)
[ Szerkesztve ]
"Ha kicsi a tét, a kedvem sötét!"
-
Agostino
addikt
válasz Bazsee71 #35170 üzenetére
minden kezdet nehéz, egy idő után már úgy fogod szét meg összerakni, mint amikor a filmekben a katonák a fegyvereiket szedik ízeikre időre : )) egyébként érdekes, de nekem egy alátétet ki kellett éppen vennem, holott a legtöbb leírás azzal kezdte, élből rakjak be egyet. furi...
[ Szerkesztve ]
hey friend listen, i know the world is scary right now but its gonna get way worse
-
Upo
addikt
válasz Bazsee71 #35170 üzenetére
Nem tudom milyen gyűrűre gondolsz, ha arra amivel az őrlés finomságát állítod, akkor arról lejön a tartály.
Erre gondolsz?Sima bajonett záras, picit lenyomod függőlegesen, balra eltekered és ki lehet húzni felfelé. Olyankor összecsukódnak alul a záró nyelvecskék hogy ne szóródjon ki a bab, bár én nem szoktam benne hagyni semmit, csak annyit teszek bele amennyit őrlök az adaghoz.
Blogom: https://logout.hu/blog/upo/index.html | "Az átlagember alvásigénye még 5 perc"
-
Surda-
őstag
válasz Bazsee71 #35197 üzenetére
A 702 áll a babtartályból, aminek az aljára rá van csavarozva az őrlő kés egyik fele.
Ha a finomság állító gyűrűt elforgatod az óramutató járásával ellenkező irányba akkor ki tudod venni a babtartályt, ha tovább forgatod és megnyomod a hátulján a gombot,akkor az állító gyűrűt is le tudod venni.
MIndezt csak üres állapotban,különben kiömlik a kv.
ennyi.
Amiről upo beszél az a cm 80.
Abban van egy plusz kosár szerű valami,de ne ragozzuk
Az összefoglalóban olyan részletesen leírtam,hogy annál részletesebben már nem lehet[ Szerkesztve ]
"Ha kicsi a tét, a kedvem sötét!"
-
soldier2
őstag
válasz Bazsee71 #35224 üzenetére
Igen. Bár nem vészes mértékben, de alacsonyabb a kancsós víz pH -ja, és mivel a citromsavval ellentétben ez fojamatosan a bojlerben áll, szétmarja idővel.
Van úgy, hogy bizonyos aktákat ki kell nyomtatni. A https://fundaforest.eu/hu oldal meglátogatása csökkenti a környezetterhelést. Köszönjük, hogy kattintott!
-
Upo
addikt
válasz Bazsee71 #35244 üzenetére
Papírnál a mellékelt színskálával kell összehasonlítani az elszíneződött papírt, annál ezt mindenképp pontosabbnak gondolom.
Ezt a türelmetlen dolgot meg nem igazán értem, megrendelem, egyszer csak ideér, onnantól kezdve nem a papírral méregetek...
mondjuk most még ~2 hétig kínai ünnep van, addig úgyse indítanak semmit.
Megrendeltem ezt, angliából. Meglátjuk mikor ér ide.Blogom: https://logout.hu/blog/upo/index.html | "Az átlagember alvásigénye még 5 perc"
-
lagoon79
tag
válasz Bazsee71 #35318 üzenetére
jól csináltad, de ezek csak útmutatásként irányadó számok. nálam esetek 90 százalékában nem az előírt mennyiség és időadatok működnek. kávéja válogatja, melyiknek mi áll jól. próbálgasd, kicsit lassabb-gyorsabb lefolyással, kevesebb illetve több őrleménnyel, más-más hőfokon. viszont egyszerre csak egy paraméteren változtass. ott állj meg, ahol a legjobban ízlik a végeredmény, a többivel meg ne törődj.
-
Deadzone41
őstag
válasz Bazsee71 #35318 üzenetére
Inkább úgy csinálld, hogy fix főzési arány pl 20g kávé(szűrőkosara válogatja mennyi fér bele) 40g ital, ez 1:2 főzési arányt ad. Az arányt ízlés és kávé válogatja, a töményebb oldat testesebb, viszont lehet túl koncentrált lesz az íz. Újhullámos kávéknál 1:2 ből szoktak kiindulni. Ha ez megvan, lődd be hozzá az őrleményt, ha keserű, égett akkor gyorsítsd a lefolyást, ha savanyú, gabonás akkor lassítsd. 20és40 másodperc körül keresgélj. Ezen felül még képbe jön a hőfok is, amivel szintén lehet játszani, de véleményem szerint csak akkor, ha a többi változó variálásával már tudsz jobb eredményt belőni.
-
Keresztapper
senior tag
válasz Bazsee71 #35318 üzenetére
Én legtöbbször a lefolyást nézem, és az ital színét, állagát. A millilitereknél számomra nehéz kérdés, hogy ezt cremával együtt, vagy enélkül mérjük. Ha már mindenképpen mérhetnékem van, ami ritkán fordul elő, akkor inkább a szűrőbe tett őrlemény, és a kifolyt ital tömege, amit nézek, de az esetek 99%-ában az első vizsgálati szempontot alkalmazom.
[ Szerkesztve ]
http://palscoffeetech.com/
-
Bazsee71
őstag
válasz Bazsee71 #35432 üzenetére
Na nem hagyott nyugodni a dolog, ötödjére egész jól sikerült a dolog. Finomabbra őröltem a kávét, és kevesebbet tettem a kosárba. Az elején volt egy kis spricc, aztán szinte teljesen középre beállva lefolyt, igaz kicsit lassan. Az érdekes az, hogy sima karral a 702-esen eddig 14-es őrlési finomság mellett jött le szépen a kávé, a nyitott karral vissza kellett mennem egészen 8-ig (valószínűleg a 9-es lesz a jó állás). Egyébként egy szimpla kosárral próbálkozom.
-
HÁZIGAZDA
válasz Bazsee71 #35497 üzenetére
olyan okból kifolyólag lehet "szándékos a ködösítés", hogy semmi értelme a hőfoknak. nálad 83 fok egy másfél decis külső fűtésű alukazán random külső-felső mérési pontján az adott szondával, nálam 87 fok egy 8 decis belső fűtésű rézkazánba lógatva stb. stb. annyit tudsz mondani, hogy "a tipikus robusztás blendeknél beváló hőfok alatt két fokkal" és ezt értenie kell a kicsit tapasztalt usernek. a többiek meg próbálkozzanak, állati hamar bele lehet tanulni.
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
HÁZIGAZDA
válasz Bazsee71 #35500 üzenetére
na de minden kávénál mindig nulláról ki kell tapasztalni!
belősz egy közepes hőfokot, ahol nem sisteregve, fortyogva jön ki a víz a fejből, hanem mondjuk ez alatt 10 fokkal. ha szőke lesz a crema és savanykás a kávé, emelhetsz. ha sötétbarna, égett a crema, keserű is a kávéval együtt, csökkents. két-három próbálkozás után be szokott állni kb. (ugyanígy ki kell mindig minden kávénál tapasztalni azt is, hogy gyors vagy lassabb lefolyás áll neki jól stb.)
azt kell megtanulni, hogy egy-egy első csapolást végignézve tudd, hogy merre mozdulj.
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
HÁZIGAZDA
válasz Bazsee71 #35504 üzenetére
bele fogsz tanulni, igazából ez a szakasz nem megúszható, anno emlékszem, hogy én is pid hőfokokat kérdezgettem mindenkitől
hasznosabb, ha egy tapasztaltabb user megmutogatja neked, hogy milyen jegyei vannak egy égett kávénak: sötétbarna gyűrű a cremán a csésze fala mentén, és/vagy bőrös, barna, keserű crema, a kiszáradt poginál is látod, ha az alsó széle és főleg a külső ív alul elfeketedett (de ehhez nem jó egy tök sötét pörkölésű kofi, mert az fekete mindenhol ), ilyesmi
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
vendingo
veterán
válasz Bazsee71 #35506 üzenetére
Következő lépcső a pörkölés
"Olcsón" ihatod azt amit máshol pörkölve 6-14 ezres kilós áron árulnak, és a kávé mindig olyan lesz (ha beletanulsz), ahogyan te szereted.
Én az első kávégépem után 3 hónappal már pörköltem, összesen 3-4 alkalommal vettem pörkölt kávét 3+ év alatt. A pörkölő árát már legalább 2x kitermeltem.Csak a Puffin ad neked erőt és mindent lebíró akaratot!
-
Bazsee71
őstag
válasz Bazsee71 #35514 üzenetére
Közben megválaszolom magamnak. PinUp esetén most a hőfok további csökkentésével sikerült igen jó ízeket elérnem, próbaképpen megyek majd még lejjebb is. Ha kifogyott a daráló, megyek vissza La Piazza-ra, de tartok tőle, hogy ott nem adja magát a megoldás, mert magasabb hőfokon is már elég világos, gyenge volt a crema.
Egyébként kezdő naked/bottomless portafiltereseknek egy tipp, én angol fórumon találtam rá (lehet volt itt is, de nem árt, ha valaki itt fut bele): channeling esetén nálam egyből megoldást jelentett az őrlemény mennyiségének csökkentése. Ha szétnyomja a megduzzadt kávét a felsőszűrő, akkor kezd el minden irányba spriccelni. Mióta erre figyelek, mind szépen folyt le. olaszpresszo.hu leírás nagyon jó szerintem, de channeling esetén nem kell egyből nyomás problémákra gondolni.
(#35522) meander: Egyébként bevált, tényleg nem kell hozzá állítani a darálót? Mennyit gondoltál érte?
[ Szerkesztve ]
-
bacskait
tag
válasz Bazsee71 #35593 üzenetére
Szerintem nem kell annyira elfelejteni a robusztát sem. Nálunk a GetUp! ami a reggeli kv (a feleségem miatt).
De az öcsémnek is az ízlett a legjobban, pedig ő is az arabica felé volt fordulva. (de pl. a világosabb pörkölések nem jönnek be neki). A feleségem nem szerette igazán korábban a világosabbakat, mert savanyúnak találta. Néhány hónap után simán issza tej, tejszínhab, vagy tejhab és cukor nélkül. A lányomnak meg elsőre is a világosabb pörkölésűek tetszettek. -
Balus
tag
válasz Bazsee71 #35593 üzenetére
Én most bontottam egy csomagot. A feleségem szeretett volna valami kevésbé savasat. Kellemesen csalódtam a La Piazzaban. Nekem nem érződött ki a robuszta belőle, amitől féltem. Kb átlagos (alacsony) hőfokon, kicsit durvábbra őrölve nagyobb kv mennyiséggel jó lett. Bár crémából többet vártam egy robustás kávénál.
Csak javasolni tudom a Pacifi-t. 5k fölött ingyenes házhozszállítás és van már 250 g-os csomagolásuk is.
A pörkölés egyébként egész friss volt. Mind a 4 csomag, amit vettem kb 1 hetes volt... -
soldier2
őstag
válasz Bazsee71 #35599 üzenetére
A jó kávé utóíze sokáig megmarad. Igaz 4 órával még nem volt szerencsém, talán a rutinosabbaknak. Az biztos, hogy ha az általam fogyasztott kávéknak keserű utóíze van, ott valami elromlott (vsz sok volt a hő).
Van úgy, hogy bizonyos aktákat ki kell nyomtatni. A https://fundaforest.eu/hu oldal meglátogatása csökkenti a környezetterhelést. Köszönjük, hogy kattintott!
-
soldier2
őstag
válasz Bazsee71 #35611 üzenetére
Van az úgy, hogy egy adott kávé nem az igazi, és olyan is van, hogy egyszerűen nem áll össze a szettel, baristával. Próbáld kicsit hosszabbra engedni, hátha úgy jobb, de nem valószínű, hogy megmenti a kávét. Legközelebb talán egy P&Y Java mix, Choco Madness, azok még nem túl drágák tanulni. Ha már stabilan megy, akkor próbálj valami SO világosabb pörkölést, de csak keveset egyszerre, van akinek nem jön be a savasabb ízvilág.
Eyesis: remélem nem jött be az egy évvel ezelőtti jóslatom, hogy a gyerek mellett felpörög a kávéfogyasztás
[ Szerkesztve ]
Van úgy, hogy bizonyos aktákat ki kell nyomtatni. A https://fundaforest.eu/hu oldal meglátogatása csökkenti a környezetterhelést. Köszönjük, hogy kattintott!
-
Agostino
addikt
válasz Bazsee71 #35611 üzenetére
mennyi őrlemény? milyen szűrő? nyilván távgyógyítani nehezen megy, de lehetséges, hogy amit jónak gondolsz nem az. nekem savanyú, kesernyés kávék akkor születtek, amikor nagyon a téma elején jártam, és nem hittem el, hogy 7 gr kávé teljesen elegendő. mutass esetleg képet az őrleményről stb. a tamperelés miatt személy szerint nem hinném, hogy változna az íz, maximum lehalna a gép ha bebikázod.
hey friend listen, i know the world is scary right now but its gonna get way worse
-
adriankoooo
senior tag
válasz Bazsee71 #35639 üzenetére
Sokkalta toleránsabb.
Más: ittál már valódi eszpresszót? Csak hogy tudd, hogy kb. merre kell menned. Én amikor kezdtem még nem ittam igazi eszpresszót és szépen égettem a Pacificokat. Aztán ez a szokásom valahogy elmúlt a PY kávéknál...azóta nem is váltottam vissza, nem is fogok.
-
adriankoooo
senior tag
válasz Bazsee71 #35644 üzenetére
Szerintem tuti jó leszel a duplával/más kávéval (mondjuk egy Spicy Italy, nyamm - ez az igazi eszpresszó). Én most játszok a szimplával, de látom a gyengeségeit, nem is nagyon fogom erőltetni. Ha már felfűtöm a vasat 20 percig, nem fogok egy nyomi szimplát inni.
Más nem nagyon szereti itt a fórumon, csak én meg Simi, de én szitálom az őrleményt (na jó, én egy kicsit meg is kavarom a tetejét), így kb. az összes csapolásom szép. Mondjuk ezt is csak azért csinálom, mert kizárólag nyitott karban csapolok.
Itt jön is egy kérdés: miért olyan k. nehéz kipattintanom a szűrőt a zárt karból? Csak egy késsel tudom kipattintanti, ez a mosást nagyban megnehezíti.
Egyébként csinálj egy videót, ha nem vagy biztos magadban. A nagy hibákat ki tudjuk szűrni úgy is.
[ Szerkesztve ]
-
HÁZIGAZDA
válasz Bazsee71 #35678 üzenetére
ne érezd magad kellemetlenül, ki kell tapasztalni. egyébként magyarázat is van a jelenségre: ha elég finomra darálsz és nagyon csöpögősre, lassúra veszed a lefolyást, akkor sokkal tovább tart, amíg a pogácsát átmelegíti a csapolt víz. jóval lassabban megy fel a hőmérséklet. magyarán, nagyon ökölszabályként: a lassú lefolyás picit hasonlít ahhoz, mintha a beállítotthoz képest csökkentenéd a hőfokot.
persze más dolgok is változnak, ezért mindig ki kell tapasztalni az adott kávénál, hogy mi áll jól neki. (és egy idő után eleve jól fogod sejteni egy-egy új kávénál, hogy mi lesz neki jó -- ennyit számít a tapasztalat)
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
HÁZIGAZDA
válasz Bazsee71 #35678 üzenetére
egyébként itt egy egészen friss tapasztalat nálam: vergnano bottega antica 100% a, jó butára pörkölve. akármit csinálok, keserű. az már régi tapasztalat, hogy ha nagyon mész le a hőfokkal és még mindig keserű, akkor érdemes megpróbálni mégis magasabb hőfokot és valami trükköt. például ultragyors lefolyást. vagy ami itt vált be, életemben először: a csapolás mindig egy fekete löttyel indul, aztán le is lassul egyébként, elkezd csöpögni, majd újra normál tempóban jön, de akkor már cremával, normálisabban.
na, ezt a fekete löttyöt egyszerűen a csepptálcába csapolom és csak utána teszem oda a csészét. jobb is lett. hogy miért, azt ne kérdezd, elég nyomorult pöri ez, örülök, hogy iható lett végül és kész
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
-
edk-
őstag
válasz Bazsee71 #35824 üzenetére
Azt gondolom, ez valós 4000K, nekem mégis túl kékes volt.
"Try SCE to Aux." ˁ˚ᴥ˚ˀ eladó dolgok: https://cutt.ly/edkelado
Új hozzászólás Aktív témák
A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.
- XGS24 - Október elején jön a Diablo IV - Vessel of Hatred
- Samsung Galaxy S23 Ultra - non plus ultra
- Apple asztali gépek
- Háztartási gépek
- PlayStation 5
- Sony Xperia 1 V - kizárólag igényeseknek
- Politika
- Samsung Galaxy A55 - új év, régi stratégia
- Magisk
- Kerékpárosok, bringások ide!
- További aktív témák...
- Eladó Radiomaster Ranger Micro 2.4GHZ ELRS Module
- Zero 9 (Techlife X6) elektromos roller (35km táv, 45km/h sebesség)
- Wenko Secure kádbelépő kapaszkodó fehér
- XL vázas, újszerű Cannondale Kineto Men pedelec e-bike 170-190 cm/140 kg-ig (beszámítás)
- BABOLAT AERO PRO TEAM 280 grammos teniszütő és labdaszedő
Állásajánlatok
Cég: Ozeki Kft.
Város: Debrecen