Xbox ONE - jön a Microsoft új konzolja

Hónapok, sőt évek óta ment a találgatás, hogy a generáció végével mivel lepnek meg minket a nagy konzolgyártók. Legelőször a Sony lépett a Playstation 4-gyel és bár az idei E3 előtt leplezték le az új konzoljukat, élvezetes eseményt hoztak össze. Viszont magát a gépet nem láthattuk, arra az E3-ig várni kell.

A nagy Sony bejelentés után a fél világ a Microsoft válaszát várta, amire nem is kellett olyan sokat várni. Még áprilisban jelentették be, hogy egy külön show alkalmával leplezik le az Xbox 360 utódját. Május 21-én, este 7 órakor meg is történt a leleplezés az Xbox Event alkalmával. Bemutatkozik az újgenerációs Microsoft konzol, az Xbox ONE.

Ahogyan azt várni lehetett, Don Mattrick jelentette be a Microsoft válaszát az újgenerációs konozolok témakörében. Nem sokáig kellett várni a bemutatón, ugyanis a Sony-val ellentétben, azonnal bemutatták, hogy fog kinézni az új gép.

Ahogy látni lehet, túlzottan nem változott a gép formája az Xbox 360-hoz képest, viszont kinézetileg az alapgép, a Kinect szenzor és az irányító is változáson esett át. A joy legfőképpen a legelső Xbox második generációs kontrollerére emlékeztetheti az embereket.

Nem véletlen, hogy a Kinect is változáson esett át, ugyanis az új gépnél a kényelem lesz a fő cél. Lehetséges lesz ugyanis, hogy szinte minden alap műveletet hanggal, illetve különböző gesztusokkal irányítsunk. Az esemény alatt ezt is prezentálták nekünk, roppant pontosnak és gyorsnak tűnik ez a feature. A hangutasításnak hála villámgyorsan lehet majd a különböző csatornák között váltani, sőt, ugyanilyen tudunk akár filmnézés közben böngészni, vagy akár Skypeolni is.

Ami még feltűnhetett a nézőknek, hogy az Xbox One erőteljesen rámozdul a televíziós szolgáltatásokra, olyannyira, hogy a bemutatóval érkezett egy bejelentés is, miszerint készül egy televíziós sorozat a Halo világából, méghozzá Steven Spielberg közreműködésével.

A konkrét gép leleplezésével nem kaptuk meg a teljes technikai felépítést is, viszont röviden vázolták nekünk, mi is kerül bele a fekete dobozba. A várakozásoknak megfelelően beigazolódtak a pletykák, ugyanis  8 magos CPU mellé kapunk 8 GB rendszermemóriát, amit az 500GB-os merevlemez és a várva várt  Blu-Ray meghajtó egészít ki. Bizony végre lecserélték a korosodó DVD meghajtót. A ONE természetesen tartalmazni fog WIFI egységet, viszont ami meglepő, hogy nem csak HDMI kimenetet, hanem HDMI bemenetet is találunk majd a gépen, a 3.0-ás USB portok mellett. Külön érdekességként említették meg, hogy három operációs rendszer fut majd a gépen egyidejűleg.

Természetesen új géphez új, vagyis inkább csak fejlesztett Kinect szenzor is jár. A korábbi pletyka, miszerint egybe lesz építve az új géppel a szenzor, teljesen alaptalan volt, továbbra is külön kell kezelni a mozgásérzékelős eszközt. Fejlesztésen esett át a kamera is, ezentúl már 1080p felbontással doglozik és egy idejűleg nem kevesebb mint 6 embert tud kezelni, elméletileg lag nélkül. Ennél többet viszont nem tudtuk meg a kiegészítőről.

Nagyon úgy tűnik, hogy a Microsoft komolyan gondolja, hogy szembeszáll a Sony-val, hiszen hasonlóan erős gépnek tűnik a ONE is, mint a Playstation 4. Magáról a gépről több információt az idei E3-on tudhatunk meg, ahol a részletek mellett, rengeteg játékbemutatót is láthatunk majd. Elkezdődik az új konzolok kora? Reményedjünk, igen, az eddig látottak alapján kiélezett verseny veszi kezdetét júniustól. És hogy mikor is jelenik meg a ONE? Konkrét időpontot nem kaptunk, de az biztos, hogy még idén várható a megjelenés.

A gépről további képeket a forrásoldalon tekinthettek meg, ide kattintva.

Azóta történt