PlayStation Network: Illetéktelen kezekbe jutottak az adataink!

Akár hetekig is elhúzódhat a PlayStation Network szolgáltatás leállása. A Sony illetékeseinek legújabb nyilatkozata értelmében ugyanis az ismeretlen támadóknak sikerült megszerezniük a felhasználók összes személyes adatát (név, jelszó, felhasználónév, lakhely, emailcím...), és még abban sem teljesen biztosak, hogy az esetlegesen megadott bankkártya/hitelkártya adatok nem kerültek illetéktelen kezekbe.

Habár a hitelkártya adatok kikerülésére nincs bizonyíték, mégis, a Sony arra figyelmezteti a felhasználókat, hogy amennyiben a közeljövőben gyanús emailt és/vagy telefonhívást kapnak a kártyák adataival kapcsolatban, akkor az biztosan nem tőlük fog származni, és tessék az ilyet elutasítani.

A Sony PlayStation Blogon tett legújabb bejelentése szerint a PSN szolgáltatás egyes elemei egy héten belül ismét elérhetőek lesznek, viszont arról nem tesznek említést, hogy konkrétan melyekről van szó. Annyit azonban tanácsolnak, hogy miután bizonyíthatóan ellopták a jelszavunkat, így a bejelentkezést követően egyből változtassuk azt meg, saját biztonságunk érdekében.

Időközben egy chesh420 nevű állítólagos PSX-Scene moderátor egy üzenetet jelentetett meg a Reddit.com című oldalon, ahol leírja a PlayStation Network leállításának valódi okát. Állítása szerint egy bugos firmware tehet az egész leállásról, ugyanis a március 31-én megjelent "Rebug" nevezetű programcsomag egyik hibája lehetővé tette, hogy egy korábban bannolt PS3 konzolt visszakapcsolhassanak a PSN hálózatába, ráadásul mint fejlesztői gépet.

A probléma akkor kezdődött, amikor a felhasználók ezt kihasználva hozzáfértek a PSN fejlesztői csatornájához, és onnan ingyenesen elkezdtek játékokat és egyéb tartalmakat letölteni. Nem tellett bele sok idő, és egyre többen szereztek erről tudomást, így a rohamosan növekvő adatforgalom végül feltűnt a Sony-nak is, aki leállította a szervereket.

Amennyiben ez igaz, úgy mindenki megnyugodhat, hiszen az adataink nem kerültek rossz kezekbe. De mivel erről hivatalos megerősítés nem érkezett, így egyelőre pusztán pletyka szintjén kezelendő.

Azóta történt

Előzmények