Ilyen volt a tavasz első PlayIT rendezvénye

A tavalyi év végén tartott PlayIT után minden bizonnyal nagyon sokan várták, hogy a jó idő beköszöntével ismét részt vehessenek az ország legnagyobb játékos rendezvényén. Ahogy korábban, úgy most is több ezren voltak kíváncsiak a különböző játékokra, eseményekre, versenyekre, így nem meglepő, hogy már a délelőtt folyamán olyan sok ember érkezett meg a budapesti Syma csarnokba, hogy néha nagyon nehezen lehetett elférni.


Az eseményre a korábbiakhoz hasonlóan több fajta jegyet is lehetett venni. Míg a normál belépővel 10 órától lehetett meglátogatni a csarnokokat, addig azok, akik a drágább megoldást választották a Deluxe, és Collector’s jegyek megvételével, már egy órával korábban, 9-től beléphettek a kiállítás területére. A délelőtt viszonylag gyorsan eltelt, de azért meg kell jegyezni, hogy a normális nyitás előtt is már rengeteg ember volt jelen, de a 10 órás végső nyitással sokkal többen özönlöttek be a PlayIT rendezvényére. Ettől a ponttól kezdve néha úgy érezhette magát az ember mint egy hering a sok közül, de szerencsére atrocitásokra nem került sor.

Akik kilátogattak az elmúlt szombaton a Syma csarnokba, azok több nézelődnivalóból is válogathattak. Természetesen, ahogy várható volt, nagyon sokan az akciós játékokat próbálták megszerezni, de ahogy hallottuk, végül sajnos nem mindenkinek jutott a leárazott játékokból. Ez ellen sok mindent nem lehetett csinálni, a legfanatikusabbak már reggel 6 óra előtt sorba álltak a bejáratnál, hogy minél előbb bejuthassanak a kiállításra. (Még így is voltak akik hoppon maradtak.)

A nap folyamán bárki kipróbálhatta a legérdekesebb játékokat a kihelyezett gépeken, bár néhány helyen komolyabb sorok is kialakultak. (A FIFA sorozat például továbbra is meglepően népszerű.) Akiket kicsit komolyabb dolgok érdekeltek, azok a felállított színpadokon folyó bemutatókat, és a különböző megrendezett versenyeket nézhette meg. Volt itt Counter Strike: Global Offensive bajnokság, próbára tehették magukat a merészebbek a Starcraft 2, valamint a Hearthstone: Heroes of Warcraft programokkal is, de minden bizonnyal az egyik leglátogatottabb esemény a Mortal Kombat X verseny volt.

Bárki kipróbálhatta magát a selejtezők során, mindössze annyi kitétel volt, hogy csak 16 év felett lehetett játszani, bár a tapasztalatok szerint nagyon sokan próbáltak bejutni olyanok is az MK területére, akik jóval fiatalabbak voltak. Őket a kedves hoszteszek, valamint a biztonsági őrök akadályozták meg abban, hogy olyat lássanak, amik nem nekik való. Sokaknak ez nem tetszett, de a szabály az szabály.

A verekedős programot kipróbáló jelentkezők nem akármiért küzdöttek, az egész napos selejtezők végén a győztes legnagyobb jutalma az volt az apróságok mellett, hogy részt vehet a Párizsban tartandó nagy döntőn, ahova a kiutazását is majd a szervezők állják.

Akiket más fajta játékok érdekeltek, azok próbára tehették magukat többek között a Kinectes, táncolós programok kipróbálásával. Érdekesség, hogy az elmúlt eseményekhez hasonlóan több fiú próbálkozott a táncolással, mint lány. Mondjuk ez az eredményeken meg is látszódott, de szerencsére az egészet viccesen fogták fel a jelenlévők.

Természetesen a Sony és a Nintendo gépek rajongói sem maradtak ki a jóból, a jelenlévők akár PlayStationökön is játszhattak, de a Nintendo 3DS, valamint a Nintendo Wii U részen felállított kioskok is szinte folyamatosan foglaltak voltak. (A szerencsésebbek ingyen poszterrel térhettek haza.) Az egy napos rendezvények hátránya, hogy egy napra kell mindent tenni, így kicsit sűrűbbek voltak a programok, valamint a kiállítóknak is egy napra kellett koncentrálniuk.

Ahogy korábban is megszokhatták a jelenlévők, úgy a mostani rendezvény is közösen került megrendezésre a Veletech eseményével (A Prohardverre folyamatosan kerültek ki a friss posztok, minden bizonnyal sokan érdeklődve olvasták őket), ahol a megszokottakhoz hűen ismét a kütyüké volt a főszerep. Nagyon sokan ezek miatt jöttek ki az eseményre, így nem szabadott csalódást okozni nekik, de szerencsére látva az embereket, nem voltak csalódott arcok a közönségben, mindenki megtalálta az őt legjobban érdeklő pavilont, legyen szól telefonokról, vagy akár monitorokról is.

Ki lehetett próbálni a különböző telefonokat, tableteket, de akik a számítástechnikai kiegészítők, és alkatrészek érdekeltek, azok is megtalálták a helyüket. A helyszínen ismét tanúi lehettünk PC-s tuning rekord kísérletnek, illetve sokak örömére idén is volt moddingverseny, aminek köszönhetően ismét rengeteg értékes számítógép házat és kiegészítőt mutattak be a modderek. A jelenlévők külön kategóriában szavazhattak kedvencükre, a nap végén pedig a megtörtént a sorsolás is mindegyik kategóriában.

Akik többször is körbejárták az eseményt a nap folyamán, azok ismét találkozhattak cosplayes emberekkel, akik megjelenésükkel a kedvencüket próbálták meg még ismertebbé tenni. Voltak jobb, és kevésbé jól sikerült megoldások, sőt néhány nagyon merész hölgyet is szemügyre vehettek az idősebb látogatók.

Összeségében elmondható, hogy a tavaszi meleg, a tömeg, valamint az egy napos rendezvény ellenére a legtöbb embernek ismét örömet okoztak a szervezők, ez úton is köszönet nekik.

Akik pedig nem Budapesten laknak, azoknak jó hír, hogy a PlayIT hamarosan vidékre is ellátogat, elsőként Győrt célozza meg az esemény, ahol május 9-én az ETO parkban kerül megrendezésre a tavasz 2. PlayIT eseménye. Várunk ott is mindenkit szeretettel!

Azóta történt

Előzmények