Crysis 3 - 22 grafikuskártya teljesítménytesztje

Mielőtt belekezdenék a cikk összefoglalójának írásába, elöljáróban annyit hadd mondjak el, hogy mivel nekem nincs meg a Crysis 3 (A második rész nem tetszett annyira, ezért most ezt nem rendeltem elő), így nem tudom sem megerősíteni, sem pedig cáfolni, hogy az alább leírtak valóban fedik-e a valóságot, de az eddigi tapasztalataim alapján a Guru3D oldal információiban meg lehet bízni, így most is elhihetitek ezeket.

A készítők oldalán minden információt elolvashattok a teszt tapasztalatairól és eredményeiről, én itt most csak a lényeges dolgokat sűrítettem össze. Először is kezdjük az alapokkal: a játéknak négy, előre meghatározott minőségi beállítása van, melyek közül kiválaszthatjuk a gépünkhöz leginkább megfelelőt.

Azonban, mivel a Crysis 3 PC verziója CSAK DirectX11-et támogat, ezért még a minimális konfigurációk esetében is szükségünk lesz megfelelő videokártyára (Az alábbi grafikon az nVidia legújabb üdvöskéje, a GeForce Titan által elért eredményeket szemlélteti. Láthatjátok, hogy még a jelenleg kapható egyik legerősebb GPU sem képes 2560x1600-ban 60 FPS-re legnagyobb részletesség mellett. Ekkor még FXAA módot használtak, MSAA esetén már csak 25 FPS volt az eredmény):

A Guru3D tesztkonfigurációja az alábbiakból állt: Intel X79 (MSI Big bang XPower II), 8 GB DDR3 (Corsair 1600 MHz) memória, Core i7 3960X CPU, 4600 MHz-re tuningolva. Nyilván ilyen masináról legtöbben csak álmodhatunk, mégis jól szemlélteti a Crytek legújabb motorjának gépizzasztó képességeit. A srácok kimutatták, hogy a játék NAGYON GPU-függő, valamint, hogy az MSAA eléggé megterheli még a modernebb kártyákat is, így használata kerülendő mindenki számára. A teszteket kétféle módban végezték: High+FXAA, valamint Very High+FXAA beállítással.

Összesen 22 különféle videokártyát próbáltak ki a fenti gépen, melyek listáját a forráscikkben megtaláljátok, itt csak annyit, hogy AMD oldalon a HD 5870-től a 7890-ig, míg nVidia esetében a GTX 480-tól egészen a legújabb GTX Titan GPU-ig szinte minden szerepelt a tesztben. Meghajtónak AMD esetében a Catalyst 12.3 Beta 6, míg nVidia kártyákhoz a GeForce 314.07 WHQL kiadását alkalmazták. Az alábbi videón azt láthatjuk, hogyan muzsikál maximális beállításokkal a Crysis 3 egy nVidia GTX Titan kártyával:

A majdnem két tucat tesztelt videokártya részletes eredményeit  és tanulságait mindenki elolvashatja a fentebb már linkelt forrásoldalon. Jelen cikkben csak két grafikon szerepel, mégpedig a szerintem legelterjedtebb, 1920x1200 képpont felbontásnál mért értékek. A részletesség High és Very High (Magas és nagyon magas), élsimításként pedig minden esetben FXAA volt beállítva. Lássuk:

A grafikonokon látható FPS értékek átlagoltak, így a valóságban eltérhetnek pozitív és negatív irányban is. Általánosságban elmondható, hogy már High beállításban sem képes legtöbb versenyző a 60 FPS átlagot elérni. AMD oldalon egy HD 7970, míg GeForce vonalon egy GTX 590/680 szintű teljesítmény szükséges a Crysis 3 nagy részletességű, FXAA élsimítással megtámogatott látványának zökkenőmentes futtatásához. Persze, nyilván vannak olyanok is, akik szerint másodpercenkénti 30-35 lépkockát már folyamatosnak látunk, de ez erősen egyénfüggő. Van, akinek elég, van, akinek nem. Most lássuk a legrészletesebb (menüből állítható) minőségű beállításoknál mért értékeket:

Nagyon magas részletesség esetén (Pedig ez még csak a menüben beállítható maximum, szerintem akad pár őrült a világon, akik majd ennél többet is kihoznak belőle), már csak a két nVidia csúcskártya, a GTX Titan és a GTX 690 tud magából folyamatosan 60 FPS-t kisajtolni. AMD vonalon a legerősebbnek bizonyuló 7970 GHz Edition jócskán elmarad az nVidia mögött, hiszen még a GTX 590/680 páros is elhagyja azt - igaz, nem sokkal -, de már azok sem képesek elérni a 60 FPS átlagolt értéket.

A játék sebességét szintén nagyban befolyásolja a videomemória mennyisége is. A Guru3D oldal tesztjei bebizonyították, hogy a játék megfelelő futtatásához nem csak ajánlott, de egyenesen kötelező (!) egy legalább 2 GB VRAM-mal ellátott videokártya, ellenkező esetben komoly teljesítményproblémákra számíthatunk. Persze, aki nem High vagy Very High opcióval játszik, annak lehet, hogy elég lesz kevesebb is, de 1 GB-os VGA esetén ajánlott erősen visszavenni a látványból. Íme az eredmények:

Összegzésképpen elmondhatjuk, hogy a mai videokártyák többsége nem képes teljes részletességgel folyamatos mozgásra bírni a Crysis 3-at, viszont 1920x1200 képpont felbontás, High beállítás és FXAA élsimítás alkalmazása mellett az erősebb GPU-val és legalább 2 GB VRAM-mal szerelt kártyák nagyobb része megfelelő játékélményt biztosít (Persze aki nem ragaszkodik a 60 FPS-hez, az kisebb teljesítményű VGA-val is kipróbálhatja, miképp birkózik meg szeretett PC-je a High beállítással).

Mivel a játékhoz mindenképp DirectX11 támogatással rendelkező VGA kell, ezért legalább egy AMD Radeon HD 5770, vagy egy nVidia GeForce GTS 450-re lesz szükségünk (De itt már tényleg csak alacsony beállítás javallott). Ajánlott lehetőleg olyan modellt választani, melyre 2 GB VRAM-ot szereltek a gyártók, habár belépő szinten úgysem akar senki magas beállításokkal játszani, így valószínűleg 1 GB VRAM is elég lesz a program futtatásához.

Viszont az alsóbb kategóriás videokártyák esetében mindenképp ajánlott a Medium beállítás, Low-on csak azok próbálják ki, akiknél már azt sem bírja a masina. De mint mondtam, mindenkinek más az elvárása/igénye, így adatok, grafikonok és FPS számok helyett próbáljátok ki és ha szaggat, állítsátok kisebbre a részletességet, felbontást, kapcsoljátok ki az élsimítást és hasonlók. Viszont annyit biztosan állíthatunk, hogy amennyiben DX11-et támogat a kártya, el fog indulni rajta a Crysis 3 is.

Azóta történt

Előzmények