Beolvad az Xbox stratégiája a Windows 10-be

A Microsoft jó előre megmondta, hogy a januári bemutatóján részletezni fogja a PC-s játékosokat érintő stratégiáját, ami igaz is lett, hiszen részletesen beszéltek arról, hogy mi várható a Windows 10 alatt. Természetesen az előadáson szerepet kapott a DirectX 12 is, amelyről már tudjuk, hogy az Unreal Engine 4.4 támogatja, de a Microsoft elárulta, hogy a Unity videojáték-motor legújabb verziójába is bekerül.

A DirectX 12 kapcsán a Microsoft bemutatta a 3DMark legújabb Farandole tesztjét, amelyen belül a DirectX 11-es mód a rajzolási parancsok növekedésével szimplán megállt és gyakorlatilag diavetítésbe ment át, míg a DirectX 12 módban minden a legnagyobb rendben volt. Korábban kiderült, hogy a Farandole teszt modern API-kra írt verziója hét és félszer gyorsabban fut a DirectX 11-es változatnál.

A fentiek mellett a DirectX 12-vel kapcsolatos bejelentés, hogy a Fable Legends című, eredetileg Xbox One konzolra bejelentett alkotás PC-re, ezen belül Windows 10-re is érkezik a Microsoft új API-jára. Ennél is érdekesebb, hogy a vállalat összeengedi majd a PC-s és a konzolos játékosokat is, így egymást segítve, vagy akár egymás ellen küzdhetnek az online csatatereken.

Új program lesz az Xbox applikáció, amely lényegében az Xbox One konzol közösségi részének átmentése a Windows 10 operációs rendszerbe. Ez azt is jelenti, hogy PC-n is megoszthatják a játékosok a legjobb pillanataikat pont úgy, ahogy azt ma teszik az Xbox One-on.

Az Xbox One-on elérhető Xbox Live tehát egy teljes szolgáltatáscsomaggá válik a PC-sek számára is, de még nincs vége, ugyanis az Xbox One is beolvad a Windows 10-be. Utóbbi operációs rendszerrel ugyanis lehetővé válik, hogy a konzolon futtatott játékokat a felhasználók a PC-n keresztül játsszák, így az Xbox One egyfajta személyes felhővé válik, és a helyi hálózaton keresztül streameli a tartalmat a PC-re. Az irányítás bármilyen PC-re kötött játékvezérlővel megoldható, de a Microsoft nyilván az Xbox One gamepadjét ajánlja.

Végül újra megerősítést nyert, hogy az Xbox One is megkapja a Windows 10-et, ami önmagában egy átlagos frissítésnek tűnhet a konzolosok számára, de valójában nagy dologról van szó, ugyanis ezzel a Windows Store alkalmazásai elérhetők lesznek a Microsoft konzoljára is, így a fejlesztők előtt igen érdekes lehetőségek nyílnak meg.

Azóta történt