Bemutatkozott az NVIDIA asztali konzolja

Az NVIDIA korábban azt ígérte, hogy egy nagyobb bejelentéssel készülnek a jelenleg is futó GDC rendezvényre. Ígéretükhöz hűen bemutatták az NVIDIA Shield asztali konzolt, amellyel a nappalik meghódítását tervezik, de a Microsoft és a Sony konzoljaival ellentétben, ezt egy felhő alapú stream szolgáltatással kívánják elérni, amelyhez a GRID nevű platformot is bejelentették.

A konzol lelke egy NVIDIA Tegra X1 SoC, az operációs rendszerként pedig az Android TV asszisztál különböző kiegészítésekkel. A gép 3 GB rendszermemóriát kapott, amely mellé 16 GB tárhelyet kapunk, igaz ez utóbbit microSD kártyával akármikor bővíteni lehet majd. A konzol támogatja a 4K filmek lejátszását is, valamint bár saját maga is képes játékok futtatására (a tervek szerint olyan játékok portjai lesznek majd elérhetőek, mint a Borderlands: The Pre-Sequel, a The Talos Principle, a Resident Evil 5, a Doom 3 BFG Edition és a Crysis 3) , elsősorban a GRID használatával tudunk majd játszani vele.

A felhő alapú játékok ötlete nem újkeletű, elég csak a PlayStation Now-ra, valamint az OnLive-ra gondolni, azonban az NVIDIA a tervek szerint sikeresen megoldást találta arra, hogy a streamelt játékok full HD felbontás mellett 60 FPS sebességgel fussanak majd, többek között a HEVC tömörítési eljárásnak köszönhetően.

A GDC-n tartott előadáson elmondták, hogy jelenleg 50 játék érhető el a GRID platformra, de ez a szám az év végére 100-ra fog majd emelkedni.  Fontos megjegyezni, hogy a GRID alapból ingyenes lesz, mindössze egy Shield kell majd a használatához.

Az NVIDIA Shield konzolja már májustól megvásárolható lesz, méghozzá 200 dolláros áron.

Előzmények