2009 legnagyobb számban warezolt játékai

Már csak pár nap van hátra 2009-ből, és azt hiszem egyetérthetünk abban, hogy játékok tekintetében egy eléggé jó éven vagyunk túl. Sok nagy várakozással övezett játék jelent meg idén, ezek közül több is esélyes volt az Év Játéka címre, elég csak a Dragon Age: Origins-re gondolnunk RPG-fronton, vagy a Modern Warfare 2-re az FPS-ek között, a Batman: Arkham Asylum-ra az akciójátékok közül, de említhetnénk a Colin McRae nevével fémjelzett Dirt 2-őt is, ami egy szintén nagyon jól sikerült autóverseny játék lett. Ezen játékok legtöbbje milliós példányszámban kelt el világszerte már az első napokon, heteken, és mind a mai napig szép számban fogynak, ami jó dolog. Jó dolog, mert így a fejlesztők látják a sikert, a játékosok örömét és igényeit ezekre a játékokra, és a nyereségből tudják finanszírozni a következő játékuk költségeit, ami így még szebb, jobb és nagyszabásúbb lehet.

Azonban egy nagyon jó játék kiadása felkelti a kalózok figyelmét is, és a rohamosan gyorsuló internet korában egyre népszerűbbek a Warez-oldalakon megjelenő friss, sokszor még megjelenés előtt álló játékok. Vegyük például az idei év vitathatatlanul legjobban várt, és ezzel együtt 2009 legnagyobb számban warezolt játékát, a Call of Duty: Modern Warfare 2-őt. A játékból 4.7 millió darab kelt el csak az első napon, és ezzel 310 millió dollár bevételt hozott az Infinity Ward-nak, ami 5 nap alatt 550 millióra nőtt, és ezzel rekordot is döntöttek. De ha ezeket az adatokat összevetjük az illegális letöltésekkel, akkor láthatjuk, hogy a játék PC verzióját majdnem ugyanannyian töltötték már le illegálisan, mint amennyi elkelt belőle világszerte az első napon. A játék PC verzióját idáig 4.100.000-en töltötték le a fájlcserélő hálózatokról, ezzel messze megelőzve az XBOX360-as verziót, melyből "csak" 970.000 illegális példány kering világszerte.

A kalózkodás egy olyan dolog, ami ellen nehéz küzdeni. Hiszen hiába zárják be folyamatosan a nagyobb warez-oldalakat, és néha több száz terabájt illegális filmet, zenét, játékokat foglalnak le, mindig akad egy új, ami a régiek helyére lép. Miért? Mert van kereslet az illegális letöltések iránt. Ameddig mi, játékosok nem segítjük az ellenük való küzdelmet azzal, hogy nem letöltjük, hanem megvesszük a játékokat, addig ez sajnos nem is fog jelentősen változni.

Azóta történt

  • Reszkess warez, jön a Nintendo!

    A Nintendo hatalmas összeget követel jogerősen egy ausztrál magánszemélytől, amiért az elsőként töltötte fel a New Super Mario Bros-t.

Előzmények